Geluidforum.nl forum index
 Adverteerders 


 FAQFAQ   ZOEKENZOEKEN   GebruikersGebruikers   Registreer (NIET verplicht!)Registreer (NIET verplicht!)   ProfielProfiel   InloggenInloggen

Nieuwe visgraatvloer bovenbuur dreunt meer dan laminaat

 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    Geluidforum.nl forum index -> In het huis
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Dedski gast
Gast

BerichtGeplaatst: Ma Jan 18, 2021 10:10 pm    Onderwerp: Nieuwe visgraatvloer bovenbuur dreunt meer dan laminaat Reageer met quote

Onze bovenbuurvrouw heeft vorige maand een visgraatvloer laten plaatsen door een bekende leverancier uit Vriezenveen en sindsdien hebben we veel meer last van geluidsoverlast. Gelukkig is ze zelf vrij rustig maar bij bezoek of als de schoonmakers komen dan dreunt het bij ons door de hele kamer. Naast het dreunen zijn gesprekken ook beter te horen.

We zijn hier echt van geschrokken want voorheen hadden we nooit nergens last van en zo in 1x wordt je hele woonplezier vergalt.

De situatie:
Appartement in Amsterdam, bouwjaar 1904. Oppervlak 3.5 x 8 m woonkamer. Maar ook in de slaapkamer 3 x 3.5 hoorbaar

De oude vloer was als volgt:
- laminaatvloer 10mm dik
- Bruine 10mm dikke ondervloer platen (houtvezel)
- Fermacell vloer van 35 dik maar dat weet ik niet zeker (2e32 of 2e35?)
- Houten vloerdelen (+/- 28 dik)
- Balklaag 200 x 80 hoh 800
- Ons plafond van raggels, stro en gips

Deze vloer was dus al door de vorige bewoners zo aangelegd vanwege geluidsoverlast. En dit was gewoon prima. We hoorden bijna niks. Alleen het kinderfietsje van haar nichtje kon je een beetje horen.

In de nieuwe situatie is de visgraatvloer eiken parket delen direct gelijmd op de Fermacell vloer.
Dus de bruine ondervloer platen zijn komen te vervallen.

De onderbuurvrouw voelt zich heel lullig. We kunnen het goed met haar vinden. Ze heeft bij de leverancier aangegeven dat ze echt geen problemen met de buren wilde veroorzaken. Volgens de leverancier zou het direct verlijmen van de vloer op de Fermacell een verbetering zijn.
Inderdaad als je bij haar over de vloer loopt dan klinkt het lekker strak. Maar bij ons dreunt het nu gigantisch door.

Ik heb zelf dus even rondgelopen en m'n vriendin en de buurvrouw hebben beneden geluisterd. Het geluid lijkt ook wel via de muur te komen.

Binnenkort komt de leverancier langs voor restpunten. We zullen hem dan op dit resultaat aanspreken. En bv vragen om te laten zien dat de vloer niet te strak tegen de muur is gelegd. Het is nu niet zichtbaar achter de plint.
We hopen dat dit het probleem is en dat het makkelijk te verhelpen is door de zaag erlangs te halen.

Als dat het niet is... dan vrezen we het ergste. De buurvrouw heeft net 6000 euro hieraan uitgegeven. Moet de vloer er weer uit?

Ondertussen ben ik me aan het verdiepen hier. Lees over alle oplossingen om wat met het plafond te doen. Jammer dat je maar zelden leest of de geadviseerde oplossing ook tot het gewenste resultaat heeft geleid. Maar wat een project zou dat worden, kwa inspanning, tijd en geld. En we hebben net zo'n mooi oud origineel plafond met van die sierlijsten enzo. Zou echt zonde zijn.
Snippers inspuiten zoals ik hier lees doet niet zoveel aan lage dreunen.
Binnenkort ga ik 'ns proberen wat op te nemen met een microfoon, kijken of daar wat uit te halen valt.

De buurvrouw is hierdoor aangedaan. Wij zitten opeens in zo'n rotsituatie. Gedachtes gaan al naar verhuizen (?)....

Iemand hier met advies waar we wat mee kunnen?
Onafhankelijke expert laten langskomen?

Oja kwa VVE, modelrecht 1973 gaat alleen over werkelijke overlast die de buurvrouw zou kunnen veroorzaken, moet je een logboek bijhouden etc etc.. Die kant lijkt me heilloos en niet goed voor de relatie met de buurvrouw.
Naar boven
bert stoltenborg
Expert


Sinds: 6-8-2006
Berichten: 992
Woonplaats: achterhoek

BerichtGeplaatst: Wo Jan 20, 2021 7:32 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Zoals je het hier omschrijft is een situatie waar contactgeluid werd gedempt omgezet in een situatie waar die demping is verwijderd.
Als dat bedrijf zwart op wit heeft geadviseerd om het zo te doen omdat het dan beter zou worden zou ik hen aanspreken.
Ik ben bang dat de enige remedie is om de boel eruit te ttekken en de oude situatie met de demping tussen basisvloer en houten vloer te herstellen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel
Dedski gast2
Gast

BerichtGeplaatst: Wo Feb 10, 2021 12:00 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Er is vrijdag iemand namens de leverancier langsgekomen. Hij gaf de buurvrouw helemaal gelijk dat de leverancier, en zijn onderaannemer die heeft ingemeten, het verkeerde advies heeft gegeven om de houtvezelplaten te verwijderen en direct te verlijmen op de Fermacell ondervloer. De enige oplossing is dat de vloer er weer uitgehaald moet worden. Helaas kan dat alleen als de Fermacell vloer ook wordt weggehaald, die is dan niet te redden. Volgens die man is dit de verantwoordelijkheid van de leverancier. Wij helemaal opgelucht...

Tot onze verbazing kwam een uur later al het volgende bericht van de leverancier: "De parketteur heeft uw vloer bekeken en voldoet aan de eisen welke gesteld worden. Natuurlijk is het erg vervelend dat uw onderburen last hebben. Echter kan dit niet aan de vloer liggen. De vloer ligt volledig gelijmd op fermacell. Dit houdt in dat er geen contact geluid zal zijn. Het geluidsoverlast kan dan alleen nog veroorzaakt worden door het plafond / de bestaande vloer tussen u en onder buren. Hier kunnen wij helaas niks in betekenen. "

Te schandalig voor woorden. Maar ok, hoe kunnen we ons hier tegen verweren?

We hebben zelf eea gevonden waaruit wij concluderen dat de Fermacell vloer 2E32 niet voldoet aan de 10dB eis. In het product informatie blad van Fermacell de volgende tabel:2E32 haalt een verbetering in Ln,w van 73 naar 64, dat is 9. Voor de Nederlandse delta Llin moet je daar 11 dB van af halen dus 9 - 11 = -2. Daarmee concludeer ik dat deze ondervloer niks uithaalt voor contactgeluid. Is dat correct?

Uit Kiwa / Komo product certificaat:

Op een betonvloer haalt 2E32 een Lw van 20 dB, wat vertaald naar delta Llin van 9 dB. Het verschil tussen beton en hout wat ik heb gelezen is 5 dB dus hou je 4 dB over, niet voldoende.

Wat zou dan wel werken?

2E31 met een honingraat systeem haalt tov basisvloer 86 - 65 = 21 dB Lw, vertaald naar delta Llin 21 - 11 = 10 dB!

Bovendien als je googelt op verlijmde vloeren dan staan bij andere leveranciers deze teksten op hun websites:
"Verlijmde vloer; het loopgeluid is minder, omdat het geluid via de constructie van het huis wordt weggeleid. Dit is trouwens de reden dat in appartementen nooit verlijmde vloeren gelegd mogen worden; dat levert overlast voor de onderburen op"
En
"Een vast verlijmde vloer maakt minder geluid dan een zwevende vloer. Maar: dit gaat alleen over het geluid in de ruimte zelf. In de aangrenzende ruimtes is het effect van uw vloer namelijk precies omgekeerd. Voor uw buren maakt een verlijmde vloer juist méér geluid dan een zwevende. Dan is het wel handig als onder die zwevende vloer een geluidsisolerende tussenvloer ligt."


Zelf hebben wij het volgende liggen: Fermacell vloer (waarschijnlijk dezelfde 2E32), 10 mm houtvezel plaat, 3mm witte schuimfolie met aluminium aan de onderkant, nogmaals 10 mm houtvezel plaat en daar houten vloer zwevend opgelegd. Onze onderbuurman heeft nooit last van ons.

Ik hoop dat we hiermee kunnen aantonen dat de leverancier onze buurvrouw een verkeerd advies heeft gegeven en uitgevoerd.
Naar boven
Dedskigast
Gast

BerichtGeplaatst: Za Apr 10, 2021 4:30 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Nou, juristen zijn ermee aan de slag en eind vd maand wordt er een officiële meting gedaan, ben benieuwd...
Naar boven
Hlewagastiz
Gast

BerichtGeplaatst: Ma Apr 12, 2021 6:06 pm    Onderwerp: Reageer met quote

In de aflevering "Mr. Frank Visser doet uitspraak Seizoen 6, aflevering 2 18 maart 2021" op https://kijk.nl/programmas/mr-frank-visser-doet-uitspraak/ZMeF6bC3vW1/seizoen/188344360278/afleveringen/video/rampenstampen/iOQ9buNtMsL kwam zo´n zaak ook in voor:

Quote:
Mr. Frank Visser reist af naar Den Haag waar de Surinaamse Hellen dagelijks helemaal gek wordt van de geluidsoverlast van haar bovenburen. Met name de twee kindjes stampen, rennen en dansen de hele dag door het huis. De herrie begint 's morgens om 8:00 en eindigt pas 's avonds rond 21:00. Hellen ontvlucht haar huis waar het kan en denkt er zelfs over om terug te verhuizen naar Suriname als dit niet snel ophoudt. Bovenbuurman Hamid zegt dat hij ook niet veel aan de overlast kan doen en dat kinderen nou eenmaal geluid maken. Als Hellen er echt te veel last van heeft, dan moet ze maar naar een seniorenflat verhuizen wat hem betreft. Het is dan ook de hoogste tijd dat Mr. Visser dit conflict voor eens en voor altijd de grond instampt.
Naar boven
Dedskigast
Gast

BerichtGeplaatst: Ma Apr 12, 2021 9:43 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Leuke aflevering, lijkt inderdaad op onze situatie!

In deze aflevering doet iemand van namens de NSG de meting en beoordeling. Hij raadt betonplex aan als ondervloer, laat een stukje zien van op het oog 18mm. Daar moet het laminaat dan direct strak opgelegd. Ook moet ervoor nog minerale wol in de tussenruimte gelegd.
Betonplex was ik nog niet eerder tegengekomen, ook niet in het boekje van NSG of op hun site met goedgekeurde ondervloeren voor houten basisvloeren, daar staat alleen nog renoboard of dikke combinaties met korrels.
Naar boven
Dedski gast
Gast

BerichtGeplaatst: Ma Jan 31, 2022 5:20 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Goed nieuws!

De buurvrouw gaat op eigen kosten, en een bijdrage van onze kant, een nieuwe vloer laten leggen. Na wat heen en weer overleg zijn we op deze oplossing uitgekomen:

- Basisvloer (28mm planken op balken 220x80 h.o.h. 800) verstijven door 18mm mdf of multiplex er tegen aan te schroeven tot in de draagbalken - afgekeken van het advies van NSG in de aflevering van Mr Frank Visser
- Ondervloer Renoboard 9mm (met 10dB NSG certificaat tegen contact geluid op houten draagvloer)
- Parketvloer zwevend gelegd

Eigenlijk wilden wij nog dat ze ook cellulose vlokken zou laten inspuiten, maar daar had ze het geld niet meer voor. Mocht het echt niet gaan zouden we dat nog via ons plafond kunnen laten doen.

Deze klus gaat ergens in april plaatsvinden dus we zijn benieuwd naar wat het resultaat zal zijn.
Naar boven
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    Geluidforum.nl forum index -> In het huis Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1 
Ga naar:  
Je mag nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Geluidforum.nl topic RSS feed 


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group.