Geluidforum.nl forum index
 Adverteerders 


 FAQFAQ   ZOEKENZOEKEN   GebruikersGebruikers   Registreer (NIET verplicht!)Registreer (NIET verplicht!)   ProfielProfiel   InloggenInloggen

Zorgen CDA over lawaai bij Leeuwarder festivals
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    Geluidforum.nl forum index -> Geluid naar de omgeving
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Gast


BerichtGeplaatst: Zo Aug 24, 2014 5:45 pm    Onderwerp: Zorgen CDA over lawaai bij Leeuwarder festivals Reageer met quote

Steeds meer festivals maar ook geluidsoverlast. Volgens de Stichting Geluidshinder gaan evenementen altijd gepaard met geluidsoverlast. Zo staat in de Volkskrant. Je moet niet alleen kijken naar de decibel maar ook naar het tijdstip.

http://www.lc.nl/friesland/zorgen-cda-over-lawaai-bij-leeuwarder-festivals-17557863.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter#.U_n_Vvl_uCk

Ik ben het niet eens met de NSG dat het niet zonder geluidsoverlast kan gaan. Het geluid staat altijd KEIHARD. Zet je volume knop maar hard genoeg dan wordt het vanzelf wel stil of niet... Tinnitus...

Wanneer ik bij iemand op visite ga dan zet je de muziek of tv toch ook niet keihard aan. Om dan vervolgens oordoppen in te stoppen? En dan niet praten maar schreeuwen?!

Wat is de invloed van die muziek in de omgeving? Beďnvloed het ook dieren? In Leeuwarden gaan ze 24 uur per dag muziek maken bij de Groene Ster. De bewoners worden niet gecompenseert. Wellicht slapeloze nachten en minder nachtrust? De kosten komen voor rekening van de werkgever die wellicht een vermoeide werknemer heeft die niet slapen kon.
Naar boven
Gast


BerichtGeplaatst: Vr Sep 05, 2014 12:46 pm    Onderwerp: 150 klachten geluidsoverlast festival bij de Groene Ster Reageer met quote

Inmiddels is het festival afgelopen. In totaal zijn er 150 klachten binnengekomen bij de gemeente Leeuwarden. Mensen die net over de gemeente grens wonen in Tytsjerksteradiel konen daar hun beklag niet doen en moesten de klachten kenbaar maken bij hun buren, gemeente Leeuwarden.

http://www.dehuisaanhuis.nl/nieuws/40476/150-klachten-geluidsoverlast-psy-fi-festival-groene-ster/
Naar boven
Gast


BerichtGeplaatst: Ma Sep 08, 2014 11:01 am    Onderwerp: Reageer met quote

Bij de gemeente Tytsjerksteradiel zijn tevens klachten binnen gekomen in verband met geluidsoverlast het betreffen deze adressen:

Reidlânswei Hardegarijp
Westersingel Burgum
Kobbeflecht Hurdegarijp
Reidlânswei Hurdegarijp
Woelwijk Tytsjerk
Woelwijk Tytsjerk
Alddiel Tytsjerk
Naar boven
Geluidforum
Site Admin


Sinds: 2-3-2006
Berichten: 2687

BerichtGeplaatst: Ma Sep 08, 2014 12:32 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Anonymous schreef:
Bij de gemeente Tytsjerksteradiel zijn tevens klachten binnen gekomen in verband met geluidsoverlast het betreffen deze adressen:

Reidlânswei Hardegarijp
Westersingel Burgum
Kobbeflecht Hurdegarijp
Reidlânswei Hurdegarijp
Woelwijk Tytsjerk
Woelwijk Tytsjerk
Alddiel Tytsjerk


Wat is het nut van deze informatie?
_________________
- Ook ú kunt (als geregistreerd gebruiker) beschikken over een onderschrift - Klik hier
- Voor vragen en opmerkingen aan de beheerder, mail naar geluidforum@gmail.com
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel
Gast


BerichtGeplaatst: Di Sep 09, 2014 9:41 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Het nut is dat het geluid circa 10 kilometer hemelsbreed bereik heeft gehad. En dat het waanzinnig is dat je 24 uur per dag muziek gaat verspreiden. Mensen in Hardegarijp spraken van een oorverdovende beat.

Mensen worden niet financieel gecompenseerd voor de rusteloze nachten. De kosten komen voor rekening van de werkgever voor minder actieve werknemers, die een slechte nachtrust hebben gehad.
Naar boven
Geluidforum
Site Admin


Sinds: 2-3-2006
Berichten: 2687

BerichtGeplaatst: Di Sep 09, 2014 10:30 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Ach, gebeurt er daar ook eens iets...
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel
Gast


BerichtGeplaatst: Do Sep 11, 2014 11:34 am    Onderwerp: Reageer met quote

Er werd gesproken dat de herrie vergelijkbaar zou zijn met dat van een "rustige" bibliotheek. Prima dat er zulke festivals gehouden worden maar waarom moet het geluid altijd zo hard? De festival organisator had trouwens alle gemeentes in heel Nederland aangeschreven. Slechts één gemeente ging hierop in en dat was Leeuwarden.
Naar boven
LindaSinds: 2-1-2011
Berichten: 344
Woonplaats: midden van het land.

BerichtGeplaatst: Zo Sep 21, 2014 3:22 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Quote:
Er werd gesproken dat de herrie vergelijkbaar zou zijn met dat van een "rustige" bibliotheek.

Dat betrof de nachtperiode (03:00 - 10:00) geluid toegestaan tot max. 30 dB(A).
Roelof je maakte ergens anders een opmerking over 100dB maar het geluid is niet boven de 80dB geweest. De gemeente Leeuwarden zegt dat de toegestane geluidsnormen niet zijn overschreden. Die geluidsnormen heb je zelf gepubliceerd op je eigen forumpje.
Jouw beschrijvingen over "op visite gaan en muziek hard zetten" of "waarom moet dat geluid op festivals zo hard" slaan nergens op. Mensen kiezen er zelf voor om naar deze festivals te gaan en weten dat het geluid hard is wat ze juist prettig vinden ,sommigen gebruiken gehoorbescherming maar waarderen juist die basdreun-effecten op hun lichaam wel.
Van klassieke muziek concerten kan je ook een gehoorbeschadiging krijgen.
Quote:
Momenteel wordt onderzocht wie er hebben geklaagd om dubbelingen te voorkomen. Dat houdt in of bij de klachten geen telefoontjes zitten van mensen die meerdere keren hebben gebeld.

Bron:omroepleo.nl.
Hoop dat ze ook kunnen zien of daar meerder IP adressen bijzitten van een bekend persoon. Wink

Positieve en negatieve reacties op lc.nl/friesland.
Er staat een leuk stukje op dehuisaanhuis.nl waar geen woord wordt geschreven over hard geluid wat hij anders wel had gedaan. Van dezelfde schrijver nog een mooi artikel op suksawat.nl.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel
MichielvanEeden
Expert


Sinds: 7-10-2006
Berichten: 115
Woonplaats: 's-Hertogenbosch

BerichtGeplaatst: Di Sep 30, 2014 2:06 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Linda schreef:
"waarom moet dat geluid op festivals zo hard" slaan nergens op


Ik ben het zeer hard grondig oneens met Linda. Dat mensen er vrijwillig naar toe gaan is ook een ongefundeerd argument. Als het geluid minder hard zo zijn gaan er misschien wel meer mensen naar toe. Dat is wel de richting die Duits en Zwitsers naar wijst. In Nederland willen we daar niks van weten, nee - door luide muziek wordt endorfine aangemaakt, dus het is lekker. Er is in Nederland nog nooit onderzoek gedaan naar de waardering van hoge geluidniveaus op festivals, waarbij ook de mensen die niet gaan bevraagd zijn. (Laat staan een ander fatsoenlijk onderzoek ...)

Ook voor de mensen die wel komen is er nu, gelukkig een convenant. Het publiek mag niet blootstaan aan meer dan 105 dB(A) - dat is op de plekken met het voor het publiek hoogste niveau - en dat is nog steeds erg luid. Ook kunnen we tegenwoordig beschikken over geluidinstallaties die geluid steeds beter kunnen richten (in lage tonen altijd minder, maar ook deze mogelijkheden worden steeds beter).

Om het geluid van festivals te monitoren en beheersen is het onvoldoende om alleen het A-gewogen geluidniveau te meten, je moet het C-gewogen niveau meten. Gelukkig nemen steeds meer gemeenten dat inzicht over.

Er is al herrie genoeg, overlast door festivals kan worden beperkt.
_________________
Technisch Bureau van Eeden - www.tbve.nl - Lawaaibestrijding, geluidsmeting, advies en onderzoek.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel
bert stoltenborg
Expert


Sinds: 6-8-2006
Berichten: 1004
Woonplaats: achterhoek

BerichtGeplaatst: Wo Okt 01, 2014 8:48 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Linda zegt toch ook weer niet zulke rare dingen?

Waar het om gaat is denk ik: was er nu wel of niet sprake van overlast/overschrijding?
Dat is me niet duidelijk, hoewel ik er naar neig te denken dat het nogal meeviel.

Ze kunnen mij ook vragen wat ik van een Nick en Simon-concert vind, maar ik ga daar niet vrijwillig naar toe, dus dan is mijn mening toch niet relevant?
Je kunt beter aan de geinteresseerden vragen of het nu wel of niet hard moet.

Voorts ben ik van mening dat het beter en economisch meer verantwoord is om OP en daarna ACHTER een podium te staan dan ERVOOR Very Happy .
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel
LindaSinds: 2-1-2011
Berichten: 344
Woonplaats: midden van het land.

BerichtGeplaatst: Wo Okt 01, 2014 11:03 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Zo heeft ieder zijn mening over festivals. Wink

In België zijn er sinds januari 2013 duidelijke regels gesteld aan geluidsnormen van muziekactiviteiten zie Joke Schauvliege.
Wat betreft normen Leeuwarden zie PDF Beleidsregel geluid bij evenementen in de open lucht in de gemeente Leeuwarden 2014. Alleen zijn ze afgeweken van de nachtelijke uren van 3:00 tot 10:00 uur door toestemming te geven voor 30 dB.

Gemeenten kunnen ook in vergunning opnemen dat er continu geluidsmetingen gedaan worden die nu veel eenvoudiger te bekijken voor alle betrokkenen dankzij internet.
Er zijn bedrijven die daar hele mooie systemen voor hebben waarbij de gegevens direct op een speciale internet-pagina gezet worden ,zie voorbeeld op sensornet.
Zo kunnen binnengekomen klachten zelfs achteraf vergeleken worden met de meetgegevens.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel
MichielvanEeden
Expert


Sinds: 7-10-2006
Berichten: 115
Woonplaats: 's-Hertogenbosch

BerichtGeplaatst: Vr Okt 31, 2014 5:04 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Misschien verkeerd gequote, bij deze dan:
"Mensen kiezen er zelf voor om naar deze festivals te gaan en weten dat het geluid hard is" vind ik, beschaafd uitgedrukt, een niet relevant argument.

Het geluid hoeft geen 105 dB(A) te zijn, als het al lukt het daarbij te houden. Met 100 dB(A) komt er niemand minder (en misschien op de duur wel meer!), maar kan het aantal gehinderden met een factor 3 tot 4 worden verlaagd. Hinder van muziek- basdreun binnen - begint al bij lage niveaus en bij velen al net boven de gehoordrempel. De gehinderde is niet alleen die bewoner bij wie er 70 of 80 dBA op de gevel mag komen. Geen gemeente die onderzoekt wat 70 of 80 dBA op de meest nabij gele betekend voor de grotere afstand. Als de meest nabije gevel op een behoorlijk afstand staat kan het "hindergebied" behoorlijk groot zijn.
_________________
Technisch Bureau van Eeden - www.tbve.nl - Lawaaibestrijding, geluidsmeting, advies en onderzoek.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel
roelofSinds: 18-8-2010
Berichten: 83

BerichtGeplaatst: Do Aug 06, 2015 9:51 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Vandaag in het nieuws bij Omrop Fryslân

http://www.omropfryslan.nl/nijs/koart-pleit-tsjin-dancefestival-psy-fi-yn-griene-stjer

Kortgeding tegen dance festival.

Zie ook http://www.groenesterduurzaam.nl/

Zij pleiten voor geluidsmetingen in dB(C).
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel
Albert GJSinds: 2-3-2016
Berichten: 4
Woonplaats: Wierden

BerichtGeplaatst: Wo Mrt 02, 2016 4:38 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Het meten in dB(C) bij klagers heeft geen zin wanneer daar een geluidniveau wordt gemeten van b.v. 50 dB(A). De dB(A)-contour geeft de gevoeligheid van ons gehoor weer bij een invallend geluidsniveau van 40 dB. Het is onterecht deze afvallende correctie voor lage tonen toe te passen wanneer het gemeten geluidniveau b.v. 80 dB(A) aan de gevel is. Maar het is ook onterecht de dB(C)-correctie toe te passen wanneer de berekende geluidbelasting niet meer dan 40 - 50 dB bedraagt.

Een geluidmeter is op zich een simpel ding. Deze kent alleen de vaste correctiecurves waarop het de meting corrigeert. Het zou toch mogelijk moeten zijn met de huidige stand van de techniek en de rekenkracht van computers dat er meters en rekenprogramma's worden ontwikkeld met een glijdende correctiecurve die de meting of uitkomst corrigeert naar het gemeten of berekende invallende geluidsniveau. Dan kunnen we ook eindelijk ons beperken tot waarden die in dB zijn uitgedrukt. maar ik denk dat we dan hier en daar wel problemen gaan krijgen met te ruim verleende vergunningen, ook bij inrichtingen, omdat het laag te gunstig is weggefilterd, b.v. bij passerende transportbewegingen van vrachtwagens bij een uitrit van een bedrijf.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel
bert stoltenborg
Expert


Sinds: 6-8-2006
Berichten: 1004
Woonplaats: achterhoek

BerichtGeplaatst: Do Mrt 03, 2016 11:15 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Interessant, Albert.
Kun je dit eens nader toelichten met rekenvoorbeelden?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    Geluidforum.nl forum index -> Geluid naar de omgeving Tijden zijn in GMT + 2 uur
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Pagina 1 van 2 
Ga naar:  
Je mag nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Geluidforum.nl topic RSS feed 


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group.