Geluidforum.nl forum index
 Adverteerders 


 FAQFAQ   ZOEKENZOEKEN   GebruikersGebruikers   Registreer (NIET verplicht!)Registreer (NIET verplicht!)   ProfielProfiel   InloggenInloggen

Geluid meten met iPhone / iPad
Ga naar pagina Vorige  1, 2
 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    Geluidforum.nl forum index -> Akoestiek
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Gast






BerichtGeplaatst: Za Nov 09, 2013 5:27 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Mijn inschatting is, dat de apps voorlopig geen high-tech/high-cost meetapparatuur kunnen vervangen. Daarvoor is een geschikt platform nodig dat iDevices niet bieden en andere phones/phablets/tablets ook niet. Gerenommeerde fabrikanten zoals B&K zullen niet zo snel weggevaagd worden door de opkomst van de apps.

Het is veel waarschijnlijker dat hetzelfde gebeurt als met bijvoorbeeld oscilloscopen van Tektronix en HP Hewlett-Packard (sinds meerdere jaren Agilent) is gebeurd. Die leveren instrumenten met meer high-tech functies, compacter, lichter, meer geintegreerd dan vroeger en gericht op de professional die moet voldoen aan vele voorwaarden/voorschriften en hoge verwachtingen/eisen. Dit topic kan niet gaan over de vraag of apps daaraan voldoen, want daaraan voldoen de apps niet.

De apps dienen niet als vervanging van betere professionele meetinstrumenten maar komen er extra bij aan de onderkant van de markt en zijn voor een groot publiek bereikbaar. Ze hebben nadelen, zoals eerder enkele vermeld, maar ook voordelen zoals instant "meet"-mogelijkheden in vele situaties, als je minstens een beetje weet wat je er mee kunt doen. Voor de onderkant van de markt geldt dat een aantal apps meer te bieden hebben dan het low-cost spul van o.a. de categorie grote-C.

Een van de voordelen van een app is dat op ieder gewenst moment direct ter plekke snel een "ongeveer-meting" kan worden gedaan. Je smartphone met de apps heb je immers bijna altijd bij je. Een tablet is net als een smartphone ook heel portabel. Ga je extra kabels, kastjes, microfoons meenemen dan vervallen de portabiliteits- en low-cost voordelen.

Het "meet"-resultaat kan bewaard en desgewenst meteen worden verstuurd, waarheen je wilt. Heb je een eigen/andere presentatievorm nodig, dan open je het databestand in bijvoorbeeld een spreadsheet zoals Numbers of Excel en maak je het grafisch zoals je het wil hebben. De apps werken veel beter dan een beoordeling alleen op gehoor.

Op vrijwel elk voorbeeld valt wel iets aan te merken, maar neem eens de situatie uit het topic "smalbandig meten".
http://www.geluidforum.nl/viewtopic.php?t=1597&start=0

...afzuiging.mp3 (Dank peter2301):
http://gloudski.hopto.org/myweb/www/geluid/20131026_afzuiging.mp3

(Hier een link naar grafieken (dank Bert, dank Geluidforum) uit het topic "smalbandig meten":
Klik hier voor de grafieken pdf. Zie ter vergelijking met onderstaande afbeeldingen de laatste grafiek "Geen smoothing, 256k FFT".)

De vraag was: Tonaal Ja/Nee?

In die situatie pak je je phone, zet 'm aan en start de app. Binnen 1 minuut zie je of er tonaliteit is, welke frequentie(s) en het niveau, ongeveer. Je weet nu vrijwel zeker dat, omdat anderen het niet horen maar jij wel, je niet "gek" bent en er echt tonaliteit is. Het ligt dus niet aan jezelf, niet aan je oren o.i.d.

Ben je deskundig dan weet je wat je te doen staat. Niks doen, maatregelen nemen, betere metingen doen, of wat dan ook dat nodig is. Ben je zelf niet deskundig dan ga je informeren wat je misschien nog kan doen. Eventueel schakel je een deskundige in. Dan gaat wellicht de kassa rinkelen. Als dat gebeurt rinkelt die kassa harder dan het aankoopbedrag van een app.

(Erg lastig om hier in het forum afbeeldingen te posten. O.a. klikbare thumbnails werken niet. Tja, dan maar met een lage resolutie. Hopelijk blijft er nog wat detail zichtbaar.)

Voorbeelden van FFT jpg's en pdf's in blauw, wit, zwart (naar je voorkeur), die de app (versie 2.6.2) zelf kan genereren:
(geluidform zonder u getypt, ipv geluidforum, dat laat ik zo)


Klik hier voor pdf.



Klik hier voor pdf.



Klik hier voor pdf.


Screenshot van het beeldschermpje van de iPhone 4S:
(De weergave is hier niet op schaal 1:1)



Screenshot van het beeldschermpje van de iPhone 4S, full-screen:
(De weergave is hier niet op schaal 1:1)



SignalScopePro Tool Options:


De FFT instellingen:











Hoe de FFT "metingen"/bestanden zijn ontstaan:
1. App geinstalleerd http://www.faberacoustical.com/ios_apps/signalscope_pro
2. iPhone 4S in Airplane Mode gezet en alle apps afgesloten. Dat zorgt ervoor dat de "meting" niet gestoord wordt door telefoonfuncties.
3. De app gestart en de microfoon van de iPhone 4S voor het luidsprekertje van de iPad2 gehouden.
4. In een tamelijk rustige ruimte het bestand ...afzuiging.mp3 afgespeeld op de iPad2 via het luidsprekertje van de iPad2.
5. Tijdens het afspelen op de iPad2 de "meting" op de 4S gestopt.
6. Wat klikken op de 4S om de bestanden te genereren en op te slaan.
2 t/m 6 was binnen enkele minuten klaar.

Om de "meting" op deze manier te doen, met eventuele vervuiling door bijkomende geluiden die ter plekke van de oorspronkelijke opname er niet waren, is niet ideaal. Maar het gaat hier nu even -net als in het andere topic- alleen over de vraag: Tonaal Ja/Nee.

Kijk. als je goede foto's wilt gaan maken dan zeul je een dikke camerabody, lenzen, verlichting, accu's, reflectors en statieven mee. Heb je die niet bij je, of heb je die uberhaupt niet en wil je toch een plaatje schieten, dan maar even met dat universele toestelletje dat je bijna altijd wel bij je hebt. Beter iets dan niets.

Met iAudioInterface2 doet StudioSixDigital een poging de beperkingen te omzeilen. Mij dunkt dat vanwege diverse redenen de slagingskans klein is dat ze daarmee enige noemenswaardige marktpositie behalen. In een eerder bericht heb ik al wat kritiekpunten gegeven. Desondanks hier nog een link:
http://studiosixdigital.com/iaudiointerface2
Naar boven
bert stoltenborg
Expert


Sinds: 6-8-2006
Berichten: 1005
Woonplaats: achterhoek

BerichtGeplaatst: Za Nov 09, 2013 6:00 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Mooi gedaan, dank hiervoor.

Alleen ben jij duidelijk iemand die weet wat hij doet.

Uit de wereld van de studio's weet ik maar al te goed dat mensen die gaan meten en de technische achtergrond missen er meestal niets van bakken.
Voor een Amerikaans bedrijf in akoestisch materiaal heb ik geprobeerd een systeem op te zetten waarbij de potentiele klant een meting doet en wij de data interpreteren, maar vergeet het maar. Bijna niemand kan het, en men doet niet wat je vraagt....

Dat is het probleem met dit soort zaken, denk ik.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel
Gast






BerichtGeplaatst: Za Apr 12, 2014 10:42 am    Onderwerp: Reageer met quote

bert stoltenborg schreef:
Mooi gedaan, dank hiervoor.
Alleen ben jij duidelijk iemand die weet wat hij doet.

Dank voor het compliment. Intussen ben ik weer een stapje verder met het gebruik van de app. Misschien post ik er later wat over.

Recent kwam ik een publicatie tegen over een vergelijkend onderzoek naar SPL apps.

CDC Centers for Disease Control and Prevention
NIOSH Science Blog
So How Accurate Are These Smartphone Sound Measurement Apps?
April 9th, 2014 11:35 am ET - Chucri A. Kardous, MS, PE and Peter B. Shaw, Ph.D.
http://blogs.cdc.gov/niosh-science-blog/2014/04/09/sound-apps
EL186 J. Acoust. Soc. Am. 135 (4), April 2014

----- -----

AIP Publishing LLC.
The Journal of the Acoustical Society of America
Volume 135, Issue 4, pages EL186- EL192

Evaluation of smartphone sound measurement applications
ABSTRACT
This study reports on the accuracy of smartphone sound measurement applications (apps) and whether they can be appropriately employed for occupational noise measurements. A representative sample of smartphones and tablets on various platforms were acquired, more than 130 iOS apps were evaluated but only 10 apps met our selection criteria. Only 4 out of 62 Android apps were tested. The results showed two apps with mean differences of 0.07 dB (unweighted) and −0.52 dB (A-weighted) from the reference values. Two other apps had mean differences within ±2 dB. The study suggests that certain apps may be appropriate for use in occupational noise measurements.

De complete publicatie staat hier:
http://scitation.aip.org/content/asa/journal/jasa/135/4/10.1121/1.4865269
Naar boven
bert stoltenborg
Expert


Sinds: 6-8-2006
Berichten: 1005
Woonplaats: achterhoek

BerichtGeplaatst: Zo Apr 13, 2014 9:02 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Probleem is dat die dingen om de haverklap veranderen.
Ik weet niets van iPhones, maar mijn slimme neefje zegt dat een iPhone 3 intussen zo traag is als dikke peop. Die heb je niet altijd in je zak als foon. Dus als je niet met een actuele foon kunt meten, kun je net zo goed een SLM meezeulen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel
Gast






BerichtGeplaatst: Ma Apr 14, 2014 11:48 pm    Onderwerp: Reageer met quote

bert stoltenborg schreef:
Probleem is dat die dingen om de haverklap veranderen.
Ik weet niets van iPhones, maar mijn slimme neefje zegt dat een iPhone 3 intussen zo traag is als dikke peop. Die heb je niet altijd in je zak als foon. Dus als je niet met een actuele foon kunt meten, kun je net zo goed een SLM meezeulen.

Alle hardware en software worden voortdurend verbeterd want stilstand is achteruitgang, vind men. Als je met oude spullen wilt werken dan kan dat en heb je de functies/mogelijkheden die daarbij horen. De geluid-"meet"-apps zoals genoemd in een eerdere post in dit topic werken als gebruikelijk op mijn oude 3GS, en op elk actueel iDevice kan je de apps installeren.
Dus met zowel een actueel als met een ouder iDevice kan "gemeten" worden, zie ook de eerder vermelde publicatie.
Naar boven
Geluidforum
Site Admin


Sinds: 2-3-2006
Berichten: 2687

BerichtGeplaatst: Di Apr 15, 2014 8:09 am    Onderwerp: Reageer met quote

Voor ruimte-akoestiek binnenkort ook een app? - www.suonoevita.it
_________________
- Ook ú kunt (als geregistreerd gebruiker) beschikken over een onderschrift - Klik hier
- Voor vragen en opmerkingen aan de beheerder, mail naar geluidforum@gmail.com
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel
bert stoltenborg
Expert


Sinds: 6-8-2006
Berichten: 1005
Woonplaats: achterhoek

BerichtGeplaatst: Di Apr 15, 2014 11:06 am    Onderwerp: Reageer met quote

Anonymous schreef:
bert stoltenborg schreef:
Probleem is dat die dingen om de haverklap veranderen.
Ik weet niets van iPhones, maar mijn slimme neefje zegt dat een iPhone 3 intussen zo traag is als dikke peop. Die heb je niet altijd in je zak als foon. Dus als je niet met een actuele foon kunt meten, kun je net zo goed een SLM meezeulen.

Alle hardware en software worden voortdurend verbeterd want stilstand is achteruitgang, vind men. Als je met oude spullen wilt werken dan kan dat en heb je de functies/mogelijkheden die daarbij horen. De geluid-"meet"-apps zoals genoemd in een eerdere post in dit topic werken als gebruikelijk op mijn oude 3GS, en op elk actueel iDevice kan je de apps installeren.
Dus met zowel een actueel als met een ouder iDevice kan "gemeten" worden, zie ook de eerder vermelde publicatie.


Als je iets moet meten neem je een SLM mee.
Als je onverwacht iets moet meten is het handig dit te kunnen met je telefoon.
Als die telefoon op een gegeven moment niet meer als telefoon is te gebruiken neem je hem niet meer mee, dat bedoel ik eigenlijk.

Ik zag een paar weken geleden nog een klein extern microfoonje dat je aan een telefoon kunt koppelen. Zou wel leuk zijn om te weten of dat werkt. Het is zo klein dat je hem in het hoesje van je telefoon kunt meenemen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel
bert stoltenborg
Expert


Sinds: 6-8-2006
Berichten: 1005
Woonplaats: achterhoek

BerichtGeplaatst: Di Apr 15, 2014 11:10 am    Onderwerp: Reageer met quote

Geluidforum schreef:
Voor ruimte-akoestiek binnenkort ook een app? - www.suonoevita.it


Je kunt er niet veel aan verdienen omdat het geen mooi gekleurde grafieken oplevert, maar als ik in een hok ben en ik klap in mijn handen dan weet ik ook wel of er teveel galm is of niet.
Galm meten is zoooo overschat. Very Happy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel
Gast






BerichtGeplaatst: Di Apr 15, 2014 11:37 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Geluidforum schreef:
Voor ruimte-akoestiek binnenkort ook een app? - www.suonoevita.it

APM Tool.
APM Tool Euro 5,99 in de appstore. Het is (nog?) geen zgn "universele" app maar een iPhone app. Die draait ook op een iPad en wordt dan weergegeven zoals op een iPhone.
(Met een iPad zoek je in de appstore naar APM Tool en klik je op de button iPhone Apps, anders verschijnt de app niet.)


ClapIR.
ClapIR is gratis. Beperkt maar leuk om eens naar te kijken als begin en daarna weer te vergeten (mijn mening). Werkt bij mij onbetrouwbaar.
Screenshots ClapIR (lage resolutie):





AudioTools module ETC.
De in-app aankoop module ETC kan RT60 "meten". Vanwege eerder genoemde redenen doe ik nog maar weinig met AudioTools. Hier een oud filmpje over module ETC:
http://www.youtube.com/watch?v=2m4Sv7JiVLk
Zo werkt het in grote lijn vandaag nog.

Screenshot module ETC (iPhone 3GS):



Faber acoustical RoomScope.
Zoals eerder gezegd vind ik tot nu toe de apps van Faber de beste geluid-"meet"-apps voor iDevices.
http://www.faberacoustical.com/ios_apps/roomscope

http://blog.faberacoustical.com/2014/news/roomscope-updated-for-ios-7

RoomScope (lage resolutie):


.
Naar boven
MichielvanEeden
Expert


Sinds: 7-10-2006
Berichten: 115
Woonplaats: 's-Hertogenbosch

BerichtGeplaatst: Vr Apr 25, 2014 4:37 pm    Onderwerp: Test? Reageer met quote

Hele mooie test (link in posting 12 april) netjes en zorgvuldig uitgevoerd en gerapporteerd.
Maar het testsignaal is stationaire breedbandig ruis. Dit met referentie naar een ANSI norm van 1983 (oeps) die de toegestane afwijking van een meter bij stationaire breedbandig ruis aangeeft.
Wedden dat de apps-makers hun app "kalibreren" op stationaire breedbandig ruis. Als je daar vervolgens op test zullen er zeker een aantal min of meer bruikbare apps zijn.

De volgend stap is dus testen met geluid met min of meer smalbandige componenten of, nog iets spannender, signalen met een hoge crestfactor (verhouding peak / RMS is daarbij groot). Vele zogenaamde klasse 2 meters (de lange stoet met China meuk) falen daar voor een test. Eigenlijk falen ze al omdat je geen referentiesignaal op de voorversterker kan zetten, nodig OM te kunnen testen.
Ook eens testen bij wat "uiterste" temperaturen zou aardige verassingen kunnen opleveren, al moet ik zeggen dat dit ook voor sommige gerenommeerde merken niet vanzelfsprekend goed gaat.

Eind van het liedje blijft, zoals Bert ook heel terecht opmerkt, meten is alleen weten als je goed weet wat je meet. Dat geldt zeker ook voor de akoestiek-apps. Als je een nagalmtijd meet met een handklap als impuls, vertelt de app je dan ook of je over de hele bandbreedte genoeg energie beschikbaar hebt voor een enigszins geldig resultaat?
Zo zijn er vast nog een hele rij kritisch vragen te stellen.
_________________
Technisch Bureau van Eeden - www.tbve.nl - Lawaaibestrijding, geluidsmeting, advies en onderzoek.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel
Gast






BerichtGeplaatst: Zo Mrt 22, 2015 11:37 pm    Onderwerp: Reageer met quote

MichielvanEeden schreef:
Als je een nagalmtijd meet met een handklap als impuls, vertelt de app je dan ook of je over de hele bandbreedte genoeg energie beschikbaar hebt voor een enigszins geldig resultaat?

Quote:
RoomScope checks for adequate signal-to-noise ratio in each frequency band. It operates according to established standards (e.g. ISO 3382) for the analysis of room acoustics from impulse response data.
(BF 20140814)
EndQuote.

RoomScope 2.1 validates reverberation time measurements:
(April 21st, 2014)
http://blog.faberacoustical.com/2014/news/roomscope-2-1-validates-reverberation-time-measurements
Quote:
In version 2.1, RoomScope now presents a nonlinearity parameter to offer additional guidance on the validity of each acoustic decay parameter (T20, T30, T60, EDT). Values of greater than 10 ‰ (per mille, or parts per thousand) indicate that the estimated reverberation or decay time may be suspect, or that integration limits may need to be adjusted manually to obtain a more accurate result.
EndQuote.




http://blog.faberacoustical.com/2015/news/roomscope-4-with-additional-hardware-support-is-now-available-for-download

Naar boven
Gast






BerichtGeplaatst: Zo Mrt 22, 2015 11:47 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Er zijn interessante ontwikkelingen op het gebied van 'USB Audio Class' meetsensors.
Zie o.a. deze presentatie, specifiek blz. 31 en verder:
https://svc.engineering.osu.edu/sites/svc.osu.edu/files/uploads/smart_sensors_-_svc_presentation.pdf

Quote:
Welcome to the Smart Sensor Era, 12 February 2015.
Mark Schiefer, Senior Scientist, The Modal Shop.

Blz. 32: Universal Serial Bus – Audio Class.
Blz. 33: Sound Cards have a bad reputation for sensor interfacing.
Blz. 33: The solution is to embed calibration information in the sensor.
Blz. 36: Introducing the Digiducer 333D01. USB Digital Piezoelectric Accelerometer.
Blz. 39: Integrated Electronics.
Blz. 40: Professional Grade Data on a Smart Phone.
Blz. 43: How easy it should be. One example – Faber Acoustical's SignalScope Pro.
Blz. 44: One last thing on calibration.
Blz. 47: Introducing the 333D01. Easy Compatibility.
Blz. 49: Smartphone / Tablet.
Blz. 50: Data Available Everywhere. Apple iOS – iPhone and iPad.
Blz. 52: Data Available Everywhere. Apple Mac OS.
Blz. 53: Data Available Everywhere. Android.
Blz. 54: Data Available Everywhere. Web based.
Blz. 55: Data Available Everywhere. Linux.
Blz. 56: Data Available Everywhere. DIY Wireless Vibration Server.
Blz. 57: Some common USB questions. How long of a cable will work with the sensor?
Blz. 57: Some common USB questions. How many sensors?
EndQuote.

En er zijn/komen ook 'USB Audio Class' meetmicrofoons:
---> (Geen geluidskaart / geen phantom power nodig) <---

miniDSP UMIK-1, Price: 75 USD.
http://www.minidsp.com/products/acoustic-measurement/umik-1

UMIK-1 Product datasheet:
http://www.minidsp.com/images/documents/Product%20Brief%20-%20Umik.pdf
UMIK-1 Setup:
http://www.minidsp.com/applications/acoustic-measurements
Using the UMIK-1 with SignalScope Pro (iPhone, iPad):
http://www.minidsp.com/applications/acoustic-measurements/using-the-umik-1-with-signalpro-on-ipad


SignalScope Pro 4 for iOS uniquely identifies USB audio devices:
http://blog.faberacoustical.com/2014/ios/iphone/signalscope-pro-4-for-ios-uniquely-identifies-usb-audio-devices



Dayton Audio UMM-6 USB Measurement Microphone:
http://www.daytonaudio.com/index.php/umm-6-usb-measurement-microphone.html
UMM-6 User Manual:
http://www.daytonaudio.com/media/resources/390-808-dayton-audio-umm-6-user-manual.pdf


SignalScope Pro 5 adds FFT and Octave data overlays, new hardware support:
http://blog.faberacoustical.com/2015/news/signalscope-pro-5-adds-fft-and-octave-data-overlays-new-hardware-support
Quote:
Another significant addition to SignalScope and SignalScope Pro is direct support for iTestMic and iAudioInterface2 hardware from Studio Six Digital, as well as the Dayton UMM-6 USB measurement microphone. The new hardware support is consistent with the additions made to SoundMeter Pro 2.3.
EndQuote.


'USB Audio Class' 'Type 1' meetmicrofoons komen er aan:

iPrecisionMic, $1099.99 Calibration Certificate $525.00
http://www.studiosixdigital.com/audio-hardware/iprecisionmic.html

Quote:
iPrecisionMic is the only Type 1 certified microphone that is also an iOS direct-connect Lightning accessory. iPrecisionMic is factory calibrated to +/-0.1dB using a NIST traceable pressure-compensated calibrator.
EndQuote.
('iOS Lightning accessory' heeft een connector voor rechtstreeks aansluiten op een apple iPhone, iPad.)

usbPrecisionMic, $1099.99
http://www.studiosixdigital.com/audio-hardware/usbprecisionmic.html

Quote:
usbPrecisionMic is a USB-connected precision test and measurement microphone that meets ANSI and IEC electrical and acoustic Type 1 standards. It works with Windows PCs, Apple Macs, Android devices, and iPad (using the Camera Connection Kit). usbPrecisionMic is factory calibrated to +/-0.1dB using a NIST traceable pressure-compensated calibrator.
EndQuote.
Naar boven
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    Geluidforum.nl forum index -> Akoestiek Tijden zijn in GMT + 2 uur
Ga naar pagina Vorige  1, 2
Pagina 2 van 2



 
Ga naar:  
Je mag nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Geluidforum.nl topic RSS feed 


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group.