Geluidforum.nl forum index
 Adverteerders 


 FAQFAQ   ZOEKENZOEKEN   GebruikersGebruikers   Registreer (NIET verplicht!)Registreer (NIET verplicht!)   ProfielProfiel   InloggenInloggen

[Advertorial] Akoestische monitoring met sensoren

 
Plaats nieuw bericht   Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk    Geluidforum.nl forum index -> Geluid op de werkplek
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Advertorial



Sinds: 29-5-2008
Berichten: 9

BerichtGeplaatst: Wo Dec 08, 2010 6:00 pm    Onderwerp: [Advertorial] Akoestische monitoring met sensoren Reageer met quote

Door Walter Hennissen van Bureau Geluid (www.bureaugeluid.nl)

In de procesbewaking, bij machines en in omgevingen is vaak behoefte aan een akoestische sensor welke op basis van het meten van geluid een schakeling kan uitvoeren. De GS-2 geluidsensor en TS-2 trillingsensor van Bureau Geluid ‘horen’ het geluid en ‘voelen’ trillingen en kunnen op basis daarvan een signaal doorgeven voor verdere bewerking. Zo kunnen afwijkingen of fouten tijdens productieprocessen worden gesignaleerd, of kunnen ruimten, oppervlakten of situaties bewaakt worden.


(de GS-2 Geluidsensor)


(de TS-2 trillingsensor)

De geluidsensor GS-2 en trillingssensor TS-2 zijn compacte, industriële sensoren met een IP67 beschermingsgraad. Bij deze sensoren wordt door Bureau Geluid een digitaal filter geprogrammeerd waardoor het mogelijk wordt op basis van een frequentiefiltering een schakeling uit te voeren. Hierdoor kunnen heel specifiek fluitende, piepende, sissende gebeurtenissen bij machines of tijdens processen worden gedetecteerd, of specifieke kortdurende of langdurende trillingen worden gedetecteerd.

Een toepassing van de geluidsensor GS-2 is bijvoorbeeld bij het afvullen van glazen colaflessen. Wanneer er in de glazen fles een scheur zit zal deze ontploffen bij het vullen ervan. Er ontstaat dan, te midden van het rinkelende geluid van bewegende flessen op de afvulband, een ploppend geluid bij het kapotspringen van de fles. Het was de bedoeling deze plop te midden van alle andere geluiden te detecteren waarna de band automatisch wordt stilgezet. Zou dit niet gebeuren dan zouden de scherven in de inpakmachine tot verstopping kunnen leiden; een reparatie die dan doorgaans enkele duizenden euro’s zou gaan bedragen.

De sensoren kunnen gemonteerd worden in de buurt van de geluid- of trillingsbron. Hiervoor zijn verschillende bevestigingen verkrijgbaar.





Het signaal vanuit de sensor gaat via een kabel naar een aansluitbox, gebaseerd op een industrieel railsysteem. Van hieruit worden de verbindingen gelegd naar bijvoorbeeld PLC, procescomputer of signalering.



Voor toepassing van de sensoren wordt in eerste instantie door Bureau Geluid vaak een spectrale geluidmeting gemaakt van het achtergrondgeluid c.q. de achtergrondtrillingen en het te detecteren geluid c.q. trillingsfenomeen. Door middel van deze meting kan bepaald worden of de GS-2 of TS-2 toepasbaar is; er moet namelijk een bepaald verschil zijn tussen achtergrondniveau en het te detecteren geluid- of trillingsniveau om de sensoren te kunnen toepassen.
_________________
Úw artikel of productpresentatie op Geluidforum? Klik hier voor de mogelijkheden!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk    Geluidforum.nl forum index -> Geluid op de werkplek Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1



 
Ga naar:  
Je mag nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Geluidforum.nl topic RSS feed 


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group.