Auteur Bericht
Eric Desart
BerichtGeplaatst: Ma Nov 16, 2009 1:18 pm    Onderwerp:

Extra link:
http://www.politie.nl/Vraagbaak/watdoetdepolitiebijburenlawaai.aspx

Quote:
Wat doet de politie bij: burenlawaai?

Bij burenlawaai kan de politie bij conflicten tussen buren uiteindelijk de helpende hand bieden. Soms treden ze als bemiddelaar op. Een wijkagent wil een dergelijke rol vervullen. Er kan ook een gesprek op het politiebureau plaatsvinden. Bij herhaalde klachten kan de politie overgaan tot inbeslagname van (muziek) apparatuur of zelfs van huisdieren. Soms leggen zij in onderling overleg met de hinderveroorzaker(s) en de gehinderde(n) vast wanneer bepaalde lawaaiige activiteiten mogen plaatsvinden.

Burenlawaai bederft het woongenot van veel mensen in Nederland. Als u in uw privesituatie last heeft van burenlawaai, kunt u eerst zelf proberen het probleem op te lossen. Mocht dit niet lukken dan kunt u kijken bij wie u terecht kunt voor hulp bij het oplossen van het probleem.

Het is een wijd verbreid misverstand dat de politie 's avonds niet optreedt voor een bepaald tijdstip. Vaak wordt 22.00 uur genoemd. Ook overdag worden grenzen gesteld aan de overlast. Het is uiteraard wel zo dat 's avonds en 's nachts eerder wordt opgetreden dan overdag. Voorts zal de politie sneller tot actie overgaan wanneer meerdere mensen klachten hebben. Informeer daarom ook in de buurt wat de andere buren er van denken. Bedenk overigens dat de verstandhouding met de buren soms volledig kan ontsporen.

 
Geluidforum
BerichtGeplaatst: Do Jun 07, 2007 2:45 pm    Onderwerp: [Burenoverlast] Politiefunctionaris

Even een reactie doorgeplaatst van Rutger, politiefunctionaris te Den Haag. Hij geeft aan dat zijn uitleg per gemeente en woningbouwvereniging kan verschillen en hij is uitgegaan van de 'Haagse aanpak'

Rutger schreef:
Geluidsoverlast is iets waar ik veel mee te maken krijg in mijn werk. Er is dan een onderscheid te maken tussen de eigen woningbezitters en huurders. Om te beginnen met particulier bezit en uitgaande van structurele overlast:
  • Altijd eerst zelf in contact treden met de veroorzaker en op een normale manier beargumenteren waarom er overlast is en waar de overlast uit bestaat.
  • -Mocht dat geen effect hebben en er herhaaldelijk is aangegeven dat er toch overlast blijft zou je je kunnen wenden tot een VvE (Vereniging van Eigenaren), wanneer die er is. Helaas blijken deze echter in de praktijk weinig anders te doen dan geld verzamelen en hebben ze geen kaas gegeten van bemiddelen. Je kan natuurlijk ook geluk hebben!
  • -Volgende stap is afhankelijk van welke voorzieningen de gemeente waar je woont biedt. In Den Haag bijvoorbeeld bestaat er een bureau bemiddeling en mediation. Dit zijn gecertificeerde mediators die kostenloos en bindend bemiddelen.
  • Voorziet de gemeente er niet in dan is er wellicht een bureau voor rechtshulp dat kan adviseren in eventueel te nemen stappen.
  • Politie is natuurlijk ook een optie maar aangezien het een civiel geschil betreft (burgers onderling en niet strafrechtelijk) zal die waarschijnlijk slechts kunnen adviseren en of bemiddelen. Aangezien de gemeente Den Haag voorziet in bemiddeling doe ik dat dus niet meer als politiefunctionaris.
  • Uiterst middel is de gang naar de rechter.
Dit is uiteraard beknopt beschreven. Er zijn natuurlijk talloze varianten denkbaar maar dat gaat te ver om hier uit te leggen.

Bij huurwoningen is het eenvoudiger alhoewel daar ook grote verschillen zijn. Even uitgaand van een veroorzaker en een klager die beiden van dezelfde woningbouwvereniging (WBV) huren het volgende:
  • Begin met zelf contact te maken met de veroorzaker.
  • Bij geen succes wend je tot de verhuurder en geeft aan waar de overlast uit bestaat. Herhaal dit bij elke keer dat er overlast is. Vaak heeft een WBV (woningbouwvereniging) een sociaal beheerder die in dergelijke gevallen met beide partijen contact opneemt en bemiddeld. Huurders hebben namelijk een huurcontract en daarin is vaak een sectie opgenomen over overlast. Ze mag je geen overlast veroorzaken en heb je aan de andere kant recht op woongenot. Daar betaal je inmmers voor. Aan de WBV is het om hier, gedeeltelijk, voor te zorgen.
  • Mocht niets helpen dan kan je de WBV verzoeken een uitzettingsprocedure te starten tegen de veroorzaker. Het helpt als dit door meerdere andere huurders wordt gesteund. De WBV kan in zo'n geval de politie verzoeken om relevante informatie over de overlast in een rapportage vast te leggen. Het is dus wel zaak dat bij structurele overlast naast de woningbouw in ieder geval de politie kennis draagt van de situatie. Dossieropbouw is hierin belangrijk. Met de rapportage en de bevindingen van de huurder gaat de WBV vervolgens naar de rechter en verzoekt om ontbinding van het huurcontract. Een WBV kan dus nooit eenzijdig een huurovereenkomst gebeëindigen! Slechts een rechter kan dit.

Verder zijn ook bij huurwoningen vele varianten te bedenken.

Groeten
Rutger

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group