Adverteerders
EASY NOISE CONTROL
#wijzijnakoestiek
Akoestiek en Geluidsisolatie
FAQ
ZOEKEN
Gebruikers
Registreer (NIET verplicht!)
Profiel
Inloggen
Geluidforum.nl forum index
->
Om het huis
Plaats reactie
Gebruikersnaam
Onderwerp
Gastcode
Voer
"cbf0e"
in om uw gast-bijdrage te plaatsen
Bericht
Emoticons
Meer emoticons
Letter kleur:
Standaard
Donkerrood
Rood
Oranje
Bruin
Geel
Groen
Olijf
Cyaan
Blauw
Donkerblauw
Indigo
Violet
Wit
Zwart
Letter grootte:
Heel klein
Klein
Normaal
Groot
Erg groot
Sluit tags
[quote="lersch"]Regelmatig bemerk ik dat veel mensen denken dat er geen juridische oplossing is voor geluidsoverlast. Het schijnt zo te zijn dat er geen concrete wettelijke regeling is aangaande burengerucht. Dit vind ik bijzonder vreemd, gezien het wijdverspreide probleem dat dit oplevert. Begrijpelijk is dat elke situatie anders is. Of er overlast is kan niet per definitie bepaald worden aan de hand van het aantal decibel vanaf de bron. Ook de woonsituatie speelt dan een rol. Wel zou het m.i. eenvoudig mogelijk zijn om een regeling te maken die in ieder geval verbiedt boven bepaalde geluidswaarden komen t.o.v. de duur ervan. Beiden kunnen overlast opleveren. Een keer een hard geluid hoeft niet gelijk overlast op te leveren, maar als dit geluid lang aanhoudt, of vaak voorkomt kan dit weer wel het geval zijn. Het geluidsniveau dient dan gemeten te worden vanuit de woning van degene die de overlast ervaart. Dat is logisch. Wel zijn er sowieso algemene wettelijke bepalingen die van toepassing zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om de redelijkheid en billijkheid en om de onrechtmatige daad. Geluidsoverlast kan een onrechtmatige daad opleveren tov iemand. Dan kan bijvoorbeeld een verbod geeist worden eventueel te versterken met een dwangsom. Als er schade kan worden vastgesteld ( immateriele schade in dit geval), dan kan een vergoeding hiervoor gevraagd worden. Wel zal de schade zeer moeilijk aan te tonen zijn, omdat het gaat om immateriele schade. Vergoed zouden ook kunnen worden, noodzakelijke maatregelen gemaakt om de ernstige overlast tegen te gaan. (zoals materialen en arbeidsuren hiervoor aangewend) Wel zal iemand dan een goede dossiervorming moeten hebben om de noodzaak vast te stellen. Ook moet er het nodige al geprobeerd zijn. Het gaat natuurlijk niet aan om direct veel kosten te maken, zonder dat de overlastveroorzaker op de hoogte is gebracht en dit dan vervolgens declareren. Je moet iemand redelijkerwijs wel de kans geven het gedrag te verbeteren en om te kunnen handelen. Er zijn itt wat mensen denken dus wel degelijk mogelijkheden om effectief via de juridische weg een einde te maken aan (objectief!) geluidsoverlast. Een dekkende rechtsbijstandsverzekering kan erg handig zijn. Ik heb heel kort gezocht en vond direct een advocaat gespecialiseerd in geluidsoverlast. (Rijs advocatenkantoor). Onderneem actie, laat e.e.a. niet uit de hand lopen en negeer heftige problemen veroorzaakt door geluidsoverlast niet. Ga onderzoek doen (kennis is macht) en onderzoek de mogelijkheden. Vermijd impulsacties die waarschijnlijk een averechts effect hebben, zoals de agressieve benadering kiezen. Veel woonplaatsen hebben ook buurtbemiddeling. Dit kan helpend zijn. Verhuurders zijn juridisch verplicht tot het treffen van maatregelen tegen geluidsoverlast. Hier hebben zij echter vaak geen zin in, want dit kost tijd en moeite en geld. Bovendien weet een verhuurder soms ook niet dat deze maatregelen moet nemen om het woongenot veilig te stellen.[/quote]
Opties
HTML is
AAN
BBCode
is
AAN
Smilies staan
AAN
Schakel HTML uit in dit bericht
Schakel BBCode uit in dit bericht
Schakel smilies uit in dit bericht
Indien je de code niet kan lezen of blind of slechtziend bent, neem dan contact op met de
Administrator
.
Bevestigingscode: *
Voer de code in exact zoals je die ziet. Let op hoofdletters, een nul heeft een diagonale lijn.
Tijden zijn in GMT + 2 uur
Ga naar:
Kies forum
Bedrijfsmatig
----------------
Geluid op de werkplek
Geluid naar de omgeving
Particulier
----------------
In het huis
Om het huis
Hobby en vrije tijd
Geluid en Geluidregelgeving
----------------
Akoestiek
Expert-forum
Forumgerelateerd
----------------
Informatie over dit forum
Off Topic
Feedback
Onderwerp
Auteur
Bericht
Geluidforum
Geplaatst: Zo Okt 04, 2015 8:59 am
Onderwerp:
Iersch, dank voor je (omvangrijke) bijdragen. Tip: Registreer even, dan kun je je bijdragen wijzigen of aanvullen zonder weer een nieuw bericht te hieven maken.
lersch
Geplaatst: Za Okt 03, 2015 9:36 pm
Onderwerp:
Naast de hierboven genoemde wegwerpoordoppen, die universeel zijn, is het ook mogelijk de zogenaamde 'otoplastieken te laten aanmeten. Er wordt dan een kopie gemaakt van jouw gehoorgang. Dit zou vooral het comfort moeten verbeteren. Ook is een otoplastiek lang opnieuw te gebruiken en is gemaakt van een harder materiaal dan de wegwerpoordoppen. Omdat deze gevormd is naar jouw gehoorgang, die bij eenieder verschilt qua vorm/ afmeting ( in de breedte), geeft de hardheid echter geen problemen.
Dit aanmeten kan o.a. bij een audicien. Meestal richt een audicien zich juist op beter horen, maar men kan ook verstand hebben van juist minder horen.
Veel otoplastieken hebben een relatief matige dempingsfactor. Otoplastieken kosten meestal tussen de honderd en hondervijftig euro.
Er worden veel otoplastieken aangeboden met een filter. Hierdoor wordt de dempingsfactor geweld aangedaan. Voordeel is dat je spraak bijvoorbeeld nog goed kunt volgen, of de bel goed kunt horen.
Er zijn echter wel degelijk otoplastieken die geen filter hebben en die tevens een hoge demping beloven. Zelfs wordt beloofd de hoogst mogelijke demping fysiek haalbaar, vergelijkbaar met de hoogste demping behaald dmv een wegwerpoordop. Of dit in de praktijk wordt waargemaakt, dat weet ik helaas niet.
Houd er wel rekening mee dat honderd procent geluiddemping niet mogelijk is met normale, toepasbare middelen, die worden toegepast bij de oren.
Naar het schijnt dringt geluid zelfs door in het hoofd door de schedel/ neus etc. Neemt niet weg dat de eerder genoemde oordoppen met opgegeven 39 decibel geluidreductie behoorlijk goed geluid dempen.
Waar het om gaat is dat jij geen last meer hebt van het geluid, het geluid niet hinderlijk meer is.
Er zullen in de praktijk altijd geluiden kunnen voorkomen die altijd hoorbaar zullen blijven, in normale condities. Wanneer men buiten jouw woning zwaar illegaal knalvuurwerk tot ontploffing brengt, dan zul je dit eigenlijk in alle gevallen blijven waarnemen.
Om dit te vermijden zul je van wel hele goede huize moeten komen. Gelukkig zijn er maar weinig mensen die geen enkel geluid kunnen verdragen.
Irrationele (ziekelijke) angst voor geluid bestaat. Dit wordt acousticofobie genoemd.
Helaas is er maar heel weinig expertise op dit gebied. Als je hieraan lijdt, dan raad ik je aan om vooral heel veel onderzoek te doen naar alles dat hiermee te maken heeft en naar alles dat jouw problemen zoveel als mogelijk kan verminderen.
Je heil zoeken bij allerlei hulpverleners lijkt soms de aangewezen weg, tot je er na vele jaren van hopeloosheid achter komt dat niemand je echt goed kan helpen hiermee. Uiteindelijk ben jij een specialist over jezelf. Hiervan uitgaande is het verstandig dicht bij jezelf te blijven in deze zoektocht. Veel mensen zullen jou informatie geven. Dit is niet perse verkeerd, maar ga niet automatisch doen wat iemand jou zegt te doen. De kans op mislukking is dan heel groot. Analyseer de verkregen informatie. Doe er je voordeel mee, maar blijf wel zelf logisch nadenken over wat het beste is in jouw geval. Laat jezelf niet geleefd worden door anderen. Dat is een recipe for disaster.
Als je besluit te investeren in aanpassingen om de door jou ervaren geluidsoverlast te beperken, ga dan niet lukraak, op goed geluk, overal je kostbare centen aan spenderen.
Probeer ook hier jezelf goed van nuttige informatie te voorzien. Bezint eer ge begint luidt het devies.
Ga eerst voor de minder zware oplossing, werk dit eventueel verder uit. Kies de duurste oplossing pas als laatste. Dit tenzij je goede reden hebt aan te nemen dat alle goedkopere oplossingen weggegooid geld zijn.
Veel mensen geven aan het gevoel te hebben gek te worden van objectieve of subjectieve geluidsoverlast.
In sommige gevallen kan men het ook niet meer zien zitten en echt "gek "worden.
Dit zal eerder het geval zijn als men geen oplossing meer ziet en geen uitweg meer weet te vinden uit de situatie. Het maakt daarbij niet uit of er objectief weinig aan de hand lijkt te zijn. Het gaat om de subjectieve beleving van geluidsoverlast die maar niet weggenomen kan worden.
Aanpassen aan de problematiek kan soms geboden zijn, bijvoorbeeld door ziekmelden op het werk.
Ga echter niet, als je hier de mogelijkheid toe hebt, continu thuiszitten piekeren.
Probeer als het even kan wel dingen te blijven ondernemen, afleiding te zoeken. Met de gewonnen tijd kun je eventueel deels inzetten om gedegen onderzoek te doen naar de mogelijkheden om jouw geluidprobleem, waar jij wellicht compleet ziek van wordt, op te lossen of te verminderen.
Als je de dagelijkse zorg hebt voor de kinderen, zorg dan dat de kinderen eventueel voor een gedeelte van de tijd ondergebracht worden bij iemand anders. Extreme psychische druk kan jouw keuzes beinvloeden en zelfs jouw persoonlijkheid tijdelijk negatief beïnvloeden.
Je kunt dingen gaan doen en keuzes maken waar je achteraf spijt van hebt en die je niet gedaan zou hebben als je goed in je vel had gezeten.
Maak daarom ruimte om een oplossing te zoeken en de situatie op dat moment zo dragelijk en aangenaam als mogelijk te maken.
Stel je verwachtingen voor dat moment bij. Vaak heeft men het beeld dat men moet voldoen aan bepaalde verwachtingen. Laat deze gedachte even varen en probeer te accepteren dat het even wat minder gaat. De boog kan sowieso niet altijd gespannen zijn.
Acousticofobie is een psychische ziekte. (irrationele angst voor geluid). Helaas is het zo dat lichamelijke gebreken en ziekten veel beter worden begrepen en geaccepteerd dan psychische ziekten. Er heersen ook veel vooroordelen over psychische ziekten. Veel mensen die zelf niet kennis hebben mogen maken met een psychische ziekte denken dat mensen met psychische klachten onvoorspelbaar en potentieel gevaarlijk/ agressief zijn. Dit wordt ook gevoed door de vele negatieve berichtgeving over mensen met psychische klachten die ernstige delicten plegen. Feit is echter dat het gros van deze mensen met psychische klachten totaal geen kwaad in de zin hebben.
Een ziekte is een ziekte. Je krijgt het terwijl je er niets aan kunt doen. Mocht je in de situatie komen dat de angst voor geluid je ernstig ontwricht, dan zul je ook aanlopen tegen veel onbegrip. Mensen die je altijd als vrienden hebt gezien kunnen plotseling weerstand gaan vertonen of het contact verbreken. Op dat moment leer je je echte vrienden kennen.
Voor de extreme gevallen die het leven door psychische klachten door geluid niet meer zien zitten een raad, er een einde aan maken kan altijd nog. Er is meestal een hele goede kans aanwezig dat je over een bepaalde tijd weer beter in je vel gaat zitten, hetzij doordat de situatie wijzigt, hetzij doordat je zelf beter met je problemen leert omgaan. Leren omgaan met een situatie met extreme geluidproblematiek kost ook tijd. Het kan jaren kosten om vooruitgang te boeken wat jouw psyche betreft. Aanpassen van e situatie, waardoor je minder last hebt van geluid is een veel snellere methode. Helaas is dit niet altijd even goed mogelijk voor iedereen.
Cognitieve gedragstherapie kan jou eventueel helpen. Ook mensen die bereid zijn met jou mee te willen denken kan helpen. Som kan een ander met iets komen dat kan helpen, terwijl jij zelf nooit op dat idee zou zijn gekomen.
Soms kan het zodanig uit de hand lopen dat een klinische opname noodzakelijk is. Dit zal dan zijn om jou tegen jezelf te beschermen of om de maatschappij tegen jou te beschermen.
Probeer altijd in dat geval e paden te bewandelen en lijnen uit te zetten die leiden tot een vrijwillige opname. Je houdt hiermee zelf zoveel als mogelijk de regie.
Een opname kan helpend zijn als het echt niet meer gaat thuis, ivm de geluidsproblematiek en je even een break wilt nemen.
Dit is niet hetzelfde als een vakantie. Het gaat vooral om tot rust komen en stabilisatie.
Bovendien is het vaak zo dat men het gevoel heeft veel te moeten tijdens een vakantie. Een vakantie kan soms ook veel energie kosten. As je niet lekker in je vel zit kan dit daarom een afrader zijn.
lersch
Geplaatst: Za Okt 03, 2015 8:19 pm
Onderwerp:
Tevens kan helpend zijn om jezelf voor te houden dat de situatie waar je nu in verkeert niet per se voor eeuwig hoeft te zijn. Deze gedachte kan je helpen om het door jou ervaren probleem wat te relativeren.
Als je jezelf bijvoorbeeld kan zeggen dat je aan het sparen bent voor punten bij de sociale huur/ woningbouw voor een andere woning waar het wellicht beter al zijn, dan heb je een eindtermijn voor ogen. Er is een doel. Je werkt toe naar een oplossing.
Het gevoel krijgen dat je in een hele nare situatie verkeert qua geluidsoverlast en dat er in de verste verte geen oplossing te bekennen is werkt erg deprimerend en kan ook angstige gevoelens opwekken.
Omgaan met negatieve gevoelens, opgewekt door geluidsoverlast, door het gebruik van drank of drugs kan soms een verlichting bieden. Drank en drugs zijn echter meestal geen duurzame oplossing. Er zijn ook legio risico's waar je je best van op de hoogte stelt.
Mocht je het mentaal allemaal niet meer kunnen handelen, zoek dan professionele hulp. Ga bijvoorbeeld naar je huisarts. die kan doorverwijzen of een rustgevend middel voorschrijven, waarschijnlijk soorten. (oxazepam, lorazepam, diazepam, alprazolam etc.) Als slapen het probleem is kunnen ook inslaap/ doorslaap medicatie worden verstrekt.
Je wenden tot een psychiater kan ook raadzaam zijn. Een psychiater is een medicus, een arts. Hij of zij zal vooral kijken naar of er medicatie moet worden vertrekt en welke dan.
Een psycholoog kan ook helpen en is zelfs meer aangewezen dan een psychiater, als de psycholoog ook daadwerkelijk kan helpen. De psycholoog zal meer gaan kijken of het probleem dat zich manifesteert door bepaalde automatische gedachten, waar je je misschien niet van bewust bent, die je hebt naar aanleiding van geluiden, gecorrigeerd kan worden. Het gaat dan om gevolgtrekkingen die jij maakt, die problemen opleveren en dus negatief zijn, waar jij je wellicht niet volledig van bewust bent.
Hier genoeg aandacht aan besteden kan jou helpen om jouw gedachtes met succes te ontleden en aan te vallen en jouw subjectieve beleving t.a.v. geluid ten positieve te keren.
Het doel is dan dat jij je beter gaat voelen, ook al verandert de situatie m.b.t het geluid niet.
Middelen die jij mogelijk inzet om fysiek de geluidsoverlast te beperken, kunnen eventueel worden beschilderd als 'vermijdingsgedrag'. Deze term wordt vaak aangewend om enigszins negatief te spreken over handelen om een negatief effect te vermijden.
Ook veelvuldig verhuizen, omdat je last blijft houden van geluiden kan worden getypeerd als vermijdingsgedrag.
Echter, als het jou kan helpen en jou je levensvreugde terug kan geven, kan er veel voor te zeggen zijn om dit soort gedrag te vertonen.
Neemt niet weg dat de ultieme oplossing zou zijn om te komen tot een oplossing, die ervoor zorgt dat jij je prima voelt en prima kunt functioneren, geluid of niet.
lersch
Geplaatst: Za Okt 03, 2015 7:51 pm
Onderwerp:
Zoals eerder elders op dit forum gesteld, in de voor de rusttijden bestemde uren wordt veel minder geluid getolereerd dan 'overdag'.
Globaal zal het dan gaan om het tijdstip tussen 22:00 en 8:00.
Bijvoorbeeld boren in de muur of het plafond overdag is in principe toegestaan, de duur zal hierbij dan echter wel bepalend zijn. Een jaar lang elke dag uren boren zal juridisch gezien niet geaccepteerd worden. Ook al is dit midden op de dag. Maar dit is natuurlijk een extreem voorbeeld, dit om een duidelijk punt te maken van waar we kunnen uitgaan.
Absolute stellingen houden namelijk vaak moeilijk stand. Dit omdat de praktijk weerbarstig is.
Juridisch gezien wordt de nachtrust dus gewaarborgd. Dit is eigenlijk niet meer dan logisch. De nachtrust genieten is min of meer een eerste levensbehoefte. De negatieve consequenties zijn velerlei, wanneer men door geluidsoverlast niet of slecht slaapt.
Vaak is geluidsoverlast een ondergeschoven kindje. Veel meer aandacht gaat er uit naar thermische isolatie. Immers, energie is geld. Dat is wat veel mensen in de eerste plaatst drijft --> Geld!
Mensen die 'zeuren' over geluidsoverlast worden vaak niet serieus genomen.
Dit terwijl geluidsoverlast hele serieuze consequenties kan hebben voor iemand die hier veel last van heeft. Er zijn mensen die zelfmoord hebben gepleegd, omdat het geluid hen teveel is geworden. Het kan ook een obsessie worden. Men kan zich gaan focussen op het probleem, hierdoor wordt het probleem nog erger.
Waar geluid bij de meeste mensen ( die normaal horen) effect op heeft, is de slaap.
Ook het gevoel van veiligheid kan ondermeind worden door een teveel aan (extern/ ongewenst) geluid.
Wat ik eenieder die slechter slaapt door geluid(soverlast) adviseer, is het zoeken naar oordoppen die én zowel voldoende comfort bieden om mee te slapen én die voldoende demping bieden.
De reden dat ik dit adviseer, is omdat dit een zeer goedkope oplossing is die heel goed kan werken.
Als je dezelfde demping als oordoppen wilt realiseren d.m.v. acoutische maatregelen in de woning, dan ben je heel veel geld kwijt.
Er zijn genoeg aanbieders online van oordoppen. Even zoeken, zo gevonden. Je kunt ook batches kopen van meerdere verschillende soorten oordoppen, om te kijken welke bij jou past. Ideaal! Kan geld schelen.
De beste oordoppen zijn die in je gehoorgang worden geplaatst. Let op de juiste techniek hierbij.
Mijn ervaring is dat je wegwerpoordoppen meerdere malen kunt gebruiken en dat je ze ook elke nacht kunt gebruiken. Dit kan per persoon verschillen.
Je hebt ook wax doppen van bijvoorbeeld ohropax. Deze dien je tot een homogene massa te kneden in je handen en dan te vormen naar de ingang van je gehoorgang.
Persoonlijk vind ik dit niets. De demping is sowieso relatief laag ( ongeveer 22 db opgegeven) en de dop valt snel van je oor af. Je bent dan geneigd de dop vacuüm te maken met je gehoorgang, maar dit gaat zeer doen.
De hoogst haalbare demping wordt vaak opgegeven als 39 decibel. Een dop die 39 decibel reductie levert ( op papier) is de earsoft FX. Dit is een relatief grote oordop. Hij demp prima, maar veel mensen klagen over de pijn als gevolg van e enorme druk die de dop geeft op de gehoorgang. De gehoorgang is erg gevoelig.
De gehoorgang is ongeveer 2,5 centimeter lang. De meeste oordoppen die in de gehoorgang worden aangebracht hebben ongeveer die lengte. De oordop tegen je trommelvlies drukken is niet wenselijk, dit gaat pijnlijk kloppen en zweren.
Verder kan gehoorbescherming (oorkappen, voor bijvoorbeeld klussen en op het werk) overdag soelaas bieden. Dit kost ook niet heel veel.
Het levert tevens en geweldige geluidreductie op. Ermee slapen is eigenlijk geen doen, tenzij je op je rug slaapt en je hoofd tevens rechtlijnig is met je lichaam, maar zo slaapt volgens mij niemand.
Nadeel is wel dat je bij oorkappen overdag ook bijvoorbeeld een deurbel minder goed kunt horen, of bijvoorbeeld een huistelefoon. Wel kan het even rust bieden bij veel lawaai als het even teveel wordt en je het huis niet wilt of kunt verlaten.
Ook kunje oorkappen opzetten en een geluiddopje in het oor drukken. Deze twee zijn compatibel. Dan kun je bijvoorbeeld op je gemak een leuke film kijken op je computer/ laptop met geluid, terwijl hinderlijk omgevingsgeluid wordt gedempt.
In het geval van geluidsoverlast kan het ook raadzaam zijn om afleiding te zoeken, als hier voor jou enige ruimte voor is. Ik heb zelf gemerkt dat goede afleiding ( iets doen dat je interesseert, weg van huis) heilzaam kan werken. In een gunstig geval denk je achteraf, : 'he, ik heb even helemaal niet aan de geluidproblemen gedacht. !
Beter niet de hele dag binnen zitten bij geluidoverlast.
Relativeren kan ook helpen. Ga op zoek naar verhalen van mensen die het veel slechter hebben dan jij. Wees je ervan bewust dat je niet enige bent in deze situatie.
Nadenken over je (geluid)problemen kan verbetering opleveren. Voor veel dingen is vaak een oplossing, maar ga bij voorkeur niet dagenlang achter elkaar alleen maar nadenken over een oplossing, zonder enige afleiding of pauze. Dit kan sterk nadelig werken.
lersch
Geplaatst: Za Okt 03, 2015 7:07 pm
Onderwerp:
Mijn advies voor een ieder die met geluidsoverlast te maken heeft is o.a. om subsidiair te handelen.
Met in het achterhoofd het idee dat je altijd nog je tanden kunt laten zien aan de overlastveroorzaker, is het in het algemeen verstandig om te beginnen met iets dat minder gewicht in de schaal legt.
Mocht dit allemaal niet werken, dan kun je altijd nog meer ingrijpende maatregelen aanwenden.
Het is natuurlijk jammer als je direct de buren neerhoekt om je punt te maken dat je niet gediend bent van enige overlast, terwijl dit achteraf een onnodig en veel te zwaar middel blijkt te zijn en de buren gewoon bereid waren naar je te luisteren en rekening met je te houden.
Ik heb eerder geadviseerd om niet zomaar bij elke overlastveroorzaker direct je zorgen over het geluid te uiten, maar wanneer je van plan bent het hogerop te zoeken en de juridische strijd aan wilt gaan, dan is het sowieso wel wijs om eerst buitengerechtelijk gewag te maken van de problemen die je ervaart. Dit kan juridisch zelfs genoodzaakt zijn.
Maak het niet persoonlijk. Probeer netjes te blijven. Probeer vooral te benadrukken wat jij ervaart en dat je hier problemen mee hebt.
Soms kan het helpen om samen naar het probleem te kijken. Ook kan het helpen om niet alleen maar te klagen en dan direct de bal bij de ander neer te leggen. Meer resultaat kan behaald worden door bepaalde oplossingen aan te dragen. Wees ook bereid om water bij de wijn te doen als de situatie hierom vraagt. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het samen bedenken van een oplossing of er zelf een aandragen. Het is mogelijk dat er dan bepaalde kosten moeten worden gemaakt. Wees dan ook bereid om zelf een deel van die kosten te dragen. Je hebt het recht je te beroepen op hetgeen je rechtens toekomt, maar soms kan er veel meer en veel sneller bereikt worden wat je graag wilt door de diplomatieke weg te kiezen.
lersch
Geplaatst: Za Okt 03, 2015 6:03 pm
Onderwerp:
Geluidsoverlast kan te maken hebben met onwetendheid. Als de geluidsoverlastveroorzaker voor rede vatbaar is en bereidwillend is, kan het zeker helpen om het probleem bij diegene aan de kaak te stellen. In het gunstigste geval wordt er door de voormalig overlastveroorzaker voortaan consequent rekening gehouden met degene die de overlast ervaart. Probleem in principe opgelost.
Iemand totaal in een hoekje drukken is niet altijd een goed idee. Het is goed je te bedenken dat ieder mens zijn eigen voorkeuren en wensen heeft. Misschien ken je het gezegde wel: "zoveel mensen, zoveel wensen".
Er moet een evenwicht gevonden worden in de situatie. Hierbij moet rekenschap gegeven worden van de omstandigheden van het geval. Wanneer je bijvoorbeeld op de camping woont, om maar een heel extreem geval te noemen, dan is het al snel onredelijk te noemen, als je andere campeerders verbiedt te praten, omdat jij dit in je tent kunt horen.
Uiteindelijk staat of valt ook veel met het gedrag van een buur. Je kunt in een geweldig goed geluidsgeïsoleerd huis wonen, wanneer de buren zich gedragen als losgeslagen gekken, dan ga je er hoogstwaarschijnlijk last van krijgen.
Wanneer men zijn intrek neemt in een wat ouder, minder goed geïsoleerd gebouw, dan kun je stellen, dat degene die de intrek neemt van tevoren moet bedenken dat er meer en eerder overlast zal worden ervaren van 'normale' leefgeluiden.
Aan de andere kant kan het argument worden gehanteerd, dat bewoners ook rekening moeten houden met de buren, waar het geluid aangaat.
Normale leefgeluiden zullen dan vaak getolereerd moeten worden. Abnormale leefgeluiden kunnen op basis van dit argument eerder worden aangevochten.
Geluidsoverlast heeft naast juridische aspecten ook zeker psychologische aspecten.
De onwetende geluidsoverlastveroorzaker is waarschijnlijk makkelijker te bereiken dan de onwelwillende geluidsoverlastverzoorzaker die weet dat hij/zij veel lawaai maakt, maar dit niets kan schelen omdat hij/zij hier nou eenmaal voordeel van geniet en het lot van een ander zich niet aantrekt. Ook wel een asociaal/ zelfzuchtig iemand genoemd.
Bij zo'n persoon heeft het geen enkele zin je ziel en zaligheid neer te leggen en de ins and outs over jouw gevoelens neer te leggen. Het risico bestaat erin dat je dan alleen maar bezig bent met de onwelwillende voeden met informatie over hoe hij/ zij jou het beste dwars kan zitten.
Het is daarom altijd wel wijs om je rekenschap te geven omtrent de persoon van de overlastveroorzaker. Hoe meer je weet, hoe beter je kunt inschatten of het wijs is jouw zwakke plek bloot te leggen, inherent aan het aan de kaak stellen van het geluidsprobleem.
Je stelt je dan namelijk bijzonder kwetsbaar op, zeker als de overlast je sterk beïnvloedt op allerlei gebieden in je leven, zoals slaap, sociaal/ professioneel functioneren.
Wat de beste actie is hangt zeer sterk af van de specifieke aspecten van een geval.
Er worden hier op het forum wel eens mogelijkheden geopperd om overlastveroorzakers een koekje van eigen deeg te geven, door op jouw beurt overlast te veroorzaken.
In sommige gevallen zou dit kunnen werken, afhankelijk van de persoon met wie je te maken hebt.
Het kan natuurlijk dat de overlastveroorzaker eieren voor zijn geld kiest en de overlast beperkt op stopt, in ruil voor het staken van de overlast van de andere zijde.
Dat dit effect sorteert valt niet bij voorbaat met zekerheid te zeggen. Het gaat hier om de persoon.
Er zijn natuurlijk ook mensen die het geen bal kan interesseren en zich er dus niets van aan trekken of mensen die de overlast aangrijpen als goed argument om zelf door te gaan met het veroorzaken van overlast of de overlast zelf intensiveren. Dan kan het ook een wapenwedloop worden. Wie wint er uiteindelijk? Wie is het sterkst?
lersch
Geplaatst: Za Okt 03, 2015 5:17 pm
Onderwerp:
Binnen het recht (breder dan de wet) wordt vaak gebruik gemaakt van hele algemene bepalingen. Dit om bepaalde gevallen die bij voorbaat moeilijk te voorzien en vast te leggen en te regelen zijn eventueel op te lossen aan de hand van deze algemene noemer.
Een voorbeeld is art. 5 wegenverkeerswet. Als je wel eens wegmisbruikers kijkt, dan weet je dat dit artikel aangehaald kan worden om bepaalde gedragingen aan te pakken in het verkeer, die niet direct vallen onder een concreet omschreven wetsbepaling.
De eerder genoemde onrechtmatige daad is zo'n algemene bepaling binnen het civiel recht.
Hier is verschrikkelijk veel over geschreven en er is ontzettend veel rechtspraak over dit onderwerp.
Rechtspraak geldt voor een concreet geval. Men kan niet altijd opperen dat wanneer er een bepaalde uitspraak is gedaan, deze automatisch geldend is voor iedereen.
Echter, rechtspraak kan een gezaghebbende rechterlijke uitspraak opleveren en als zodanig eenzelfde effect hebben als een door de wetgever vastgestelde wettelijke bepaling.
Rechters hebben de neiging uitspraken over te nemen van andere rechters. Dit geldt zeker wanneer het gaat om rechtspraak van een gerechtshof of bijvoorbeeld de Hoge Raad.
Dit geldt temeer wanneer de zaak soortgelijk is. Wanneer het individuele geval meer neigt af te wijken, dan zal er meer moeite moeten worden gedaan om de redenering hierop te baseren.
Geluidsoverlast kan aangepakt worden via de publiekrechtelijke of de privaatrechtelijke weg.
Eventueel kan het ook mogelijk zijn dat geluidsoverlast strafrechtelijke consequenties heeft. Dit is het geval als de overlast een overtreding betreft, of een misdrijf. De scheiding tussen publiek en strafrecht is niet altijd even duidelijk. Ze lopen soms in elkaar over.
Publiekrecht betreft alles waar de overheid mee te maken heeft en dat geen strafrechtelijk karakter heeft. De overheid handhaaft namelijk ook. Bijvoorbeeld op basis van de apv. Binnen het publiekrecht zijn dan weer andere handhavingsacties en sancties mogelijk, zoals bijvoorbeeld een dwangsom. Binnen het strafrecht bestaat, voor zover ik weet, dit handhavingsmiddel niet.
Privaatrecht betreft de gevallen waarin de burger het opneemt tegen de burger. Het bestuur heeft hier niets mee te maken. Wel zal je bij een rechter terecht moeten. Die maakt onderdeel uit van de overheid.
Er zijn dus drie rechtsgebieden die globaal kunnen worden onderscheiden. Dit wordt ook wel de trias( drie) politica genoemd. Elk rechtsgebied werkt met eigen hoofdregels en uitgangspunten.
Het is dus mogelijk om binnen meerdere rechtsgebieden iets te doen aan geluidsoverlast. Juridisch bijstandverleners (o.a. advocaten) zijn er veel, maar ze hebben allemaal hun eigen kwaliteiten.
Wanneer je je zaak aandraagt bij een willekeurige juridisch bijstandverlener, dan zal deze niet snel je zaak weigeren. Er valt immers geld te verdienen. Dit betekent niet dat zo'n persoon je absoluut niets te bieden heeft, maar de kwaliteit van het werk varieert sterk met de specifieke kennis van deze rechtsbijstandverlener. Geen enkele jurist heeft kennis van alles wat het recht betreft. Dat is onmogelijk, want dan moet de jurist echt geniaal zijn. Ervaring en specifieke kennis zijn hierbij sleutelwoord.
Dit is waar het lastig wordt. Omdat je zelf waarschijnlijk weinig kaas hebt gegeten van het onderwerp geluidsoverlast en mogelijke juridische acties, of waarschijnlijk het recht in het algemeen, moet je op zoek gaan naar een kundig iemand. Je moet iemand vertrouwen. Het is voor jou immers vrijwel niet mogelijk om achteraf vast te stellen of de jurist wel goed werk heeft afgeleverd.
Juristen genieten vaak enig aanzien. Vaak is dit niet helemaal terecht. Je moet net die jurist zien te vinden die voldoende kundig is om jou adequaat te helpen.
lersch
Geplaatst: Za Okt 03, 2015 3:22 pm
Onderwerp: Je recht halen bij geluidsoverlast
Regelmatig bemerk ik dat veel mensen denken dat er geen juridische oplossing is voor geluidsoverlast.
Het schijnt zo te zijn dat er geen concrete wettelijke regeling is aangaande burengerucht.
Dit vind ik bijzonder vreemd, gezien het wijdverspreide probleem dat dit oplevert.
Begrijpelijk is dat elke situatie anders is. Of er overlast is kan niet per definitie bepaald worden aan de hand van het aantal decibel vanaf de bron. Ook de woonsituatie speelt dan een rol.
Wel zou het m.i. eenvoudig mogelijk zijn om een regeling te maken die in ieder geval verbiedt boven bepaalde geluidswaarden komen t.o.v. de duur ervan. Beiden kunnen overlast opleveren. Een keer een hard geluid hoeft niet gelijk overlast op te leveren, maar als dit geluid lang aanhoudt, of vaak voorkomt kan dit weer wel het geval zijn. Het geluidsniveau dient dan gemeten te worden vanuit de woning van degene die de overlast ervaart. Dat is logisch.
Wel zijn er sowieso algemene wettelijke bepalingen die van toepassing zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om de redelijkheid en billijkheid en om de onrechtmatige daad. Geluidsoverlast kan een onrechtmatige daad opleveren tov iemand. Dan kan bijvoorbeeld een verbod geeist worden eventueel te versterken met een dwangsom. Als er schade kan worden vastgesteld ( immateriele schade in dit geval), dan kan een vergoeding hiervoor gevraagd worden. Wel zal de schade zeer moeilijk aan te tonen zijn, omdat het gaat om immateriele schade. Vergoed zouden ook kunnen worden, noodzakelijke maatregelen gemaakt om de ernstige overlast tegen te gaan. (zoals materialen en arbeidsuren hiervoor aangewend)
Wel zal iemand dan een goede dossiervorming moeten hebben om de noodzaak vast te stellen. Ook moet er het nodige al geprobeerd zijn. Het gaat natuurlijk niet aan om direct veel kosten te maken, zonder dat de overlastveroorzaker op de hoogte is gebracht en dit dan vervolgens declareren. Je moet iemand redelijkerwijs wel de kans geven het gedrag te verbeteren en om te kunnen handelen.
Er zijn itt wat mensen denken dus wel degelijk mogelijkheden om effectief via de juridische weg een einde te maken aan (objectief!) geluidsoverlast.
Een dekkende rechtsbijstandsverzekering kan erg handig zijn.
Ik heb heel kort gezocht en vond direct een advocaat gespecialiseerd in geluidsoverlast. (Rijs advocatenkantoor). Onderneem actie, laat e.e.a. niet uit de hand lopen en negeer heftige problemen veroorzaakt door geluidsoverlast niet. Ga onderzoek doen (kennis is macht) en onderzoek de mogelijkheden. Vermijd impulsacties die waarschijnlijk een averechts effect hebben, zoals de agressieve benadering kiezen.
Veel woonplaatsen hebben ook buurtbemiddeling. Dit kan helpend zijn. Verhuurders zijn juridisch verplicht tot het treffen van maatregelen tegen geluidsoverlast. Hier hebben zij echter vaak geen zin in, want dit kost tijd en moeite en geld. Bovendien weet een verhuurder soms ook niet dat deze maatregelen moet nemen om het woongenot veilig te stellen.
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group.