Adverteerders
EASY NOISE CONTROL
#wijzijnakoestiek
Akoestiek en Geluidsisolatie
FAQ
ZOEKEN
Gebruikers
Registreer (NIET verplicht!)
Profiel
Inloggen
Geluidforum.nl forum index
->
In het huis
Plaats reactie
Gebruikersnaam
Onderwerp
Gastcode
Voer
"e3bbb"
in om uw gast-bijdrage te plaatsen
Bericht
Emoticons
Meer emoticons
Letter kleur:
Standaard
Donkerrood
Rood
Oranje
Bruin
Geel
Groen
Olijf
Cyaan
Blauw
Donkerblauw
Indigo
Violet
Wit
Zwart
Letter grootte:
Heel klein
Klein
Normaal
Groot
Erg groot
Sluit tags
[quote="Freddy"]We zijn verhuist naar een woning dat gebouwd is in 1969. Dit zijn vroeger sociale woningen geweest. Het is dus een woonwijk waarvan de woningen op dezelfde wijze gebouwd zijn. In onze slaapkamer (op een eerste verdiep) die grenst aan de slaapkamer van de buren horen wij de buren: - rondlopen (waarschijnlijk op een laminaat) - deuren openen en sluiten op het eerste verdiep - schuifdeur van hun kast in de slaapkamer Dit zijn contactgeluiden als ik goed gelezen heb. In 1969 hebben ze volgens mij voor de vloer en het plafond (boven dit plafond is een niet hoge zoldering) betonplaten gebruikt (denk ik toch omdat de geluiden zo goed hoorbaar zijn), die denk ik doorlopend zijn naar de naastgelegen woning(en). Op deze manier worden de geluiden nog versterkt denk ik. Ik denk in de slaapkamer een wand tegen de binnenmuur te plaatsen om deze geluiden zoveel mogelijk te dempen. Ik heb dit ([url]http://www.geluidforum.nl/viewtopic.php?t=1008[/url]) al eens gelezen maar daar snap ik niets van. Ik dacht aan Gyproc Soundblock ([url]http://www.soundblock.be/intro2nl.html[/url]). Technische gegevens en Rw waarden: [url]http://www.gyproc.be/webobjbpb/PIBFIP/PIB%20SoundBlock%20NL.pdf[/url] Nog info: [url]http://www.soundblock.be/pdf/SoundBlock-voorzetwanden.pdf[/url] Van Fermacell weet ik niet of deze beter zijn, en heb ik deze info gevonden: [url]http://www.xella.be/downloads/bel/BROCHURES/FERMACELL_Constructies_voor_wanden%2C_plafonds_en_vloeren_02-2009.pdf[/url] Op pagina 18 (punt 3.8) spreekt men van voorzetwanden. Maar op pagina 4 (vanaf punt 3.1) zijn dit volgens mij ook voorzetwanden. Of niet? Kan iemand mij ook zeggen welke de beste geluidsisolatie biedt (Fermacell of Soundblock)? Want al die technische gegevens zeggen mij weinig. Of is het beter om isolatie tegen de muur te plaatsen en dan hiertegen een muurtje te metselen? Als iemand een betere keuze heeft dan deze merken, of betere oplossingen mag dit mij natuurlijk ook meegedeeld worden. Ik heb ook iets gelezen over Rigidur Floor platen van Gyproc ([url]http://www.gyproc.be/gyproc/producten/platen/rigidur-platen/rigidur-floor-platen/nl[/url]). Dit zou ook wat geluidisolerend zijn. Maar als je de E 30 MW ([url]http://www.gyproc.be/webobjbpb/dossiers_pdf/Rigidur%20E%2030%20MW%20NL.pdf[/url]) neemt heb je al een dikte van 3 cm. Als je hier dan nog eens een (vinyl)laminaat oplegt heb je een verhoging van misschien 4 cm. Als mijn vloer in de slaapkamer zou hoger worden wil dit dus zeggen dat ik al mijn vloeren op het eerste verdiep (slaapkamer, wc, badkamer) zou moeten verhogen. En van de onderkant van de deuren dus ook een stuk zou moeten verwijderen. Ik weet niet of dit een vereiste is als de vloer en plafond betonplaten zouden zijn. Heeft er ook al iemand van Pan Terre ([url]http://www.ecologischbouwen.be/geluidsisolatie.htm[/url]) gehoord?[/quote]
Opties
HTML is
AAN
BBCode
is
AAN
Smilies staan
AAN
Schakel HTML uit in dit bericht
Schakel BBCode uit in dit bericht
Schakel smilies uit in dit bericht
Indien je de code niet kan lezen of blind of slechtziend bent, neem dan contact op met de
Administrator
.
Bevestigingscode: *
Voer de code in exact zoals je die ziet. Let op hoofdletters, een nul heeft een diagonale lijn.
Tijden zijn in GMT + 2 uur
Ga naar:
Kies forum
Bedrijfsmatig
----------------
Geluid op de werkplek
Geluid naar de omgeving
Particulier
----------------
In het huis
Om het huis
Hobby en vrije tijd
Geluid en Geluidregelgeving
----------------
Akoestiek
Expert-forum
Forumgerelateerd
----------------
Informatie over dit forum
Off Topic
Feedback
Onderwerp
Auteur
Bericht
Linda
Geplaatst: Za Mrt 05, 2011 6:36 pm
Onderwerp:
Oké Eric mersiekes voor uw antwoord. Nu is het hier helemaal duidelijk ,dan moeten anderen
het zekers snappen.
Eric Desart
Geplaatst: Za Mrt 05, 2011 6:20 pm
Onderwerp:
Wat was nu de bedoeling van heel mijn uitleg? ......
Juist om te zoeken WELKE wanden, en ruwweg hoeveel, allemaal bijdragen tot het stoorniveau.
Als het alleen via de scheidingswand met de buren zou komen heb je dat houten blokje en mijn uitleg echt niet nodig en was ook mijn antwoord aan Freddy naast de kwestie.
Linda
Geplaatst: Za Mrt 05, 2011 5:59 pm
Onderwerp:
Ja ja.... van horen zeggen.
Moet je met dit houten blokje dan alleen de scheidingswanden met de buren gaan beluisteren of
ook de eigen tussenwanden die vastzitten aan die scheidingswanden?
Eric Desart
Geplaatst: Za Mrt 05, 2011 5:28 pm
Onderwerp:
Linda,
In feite doe je wat een dokter doet met een stethoscoop, maar dan met "huis en tuin" middelen.
Als jij gewoon luister in een ruimte, bepalen onze hersens mee hoe wij iets waarnemen. Dit heeft gewoon te maken met onze evolutie waar onze zintuigen en hersens ons dienden te waarschuwen voor gevaar, of de positie van een prooi enz.
Als ik dus refereer naar psychoakoestiek heeft dat niets negatief of abnormaals. Het is door opleiding en ervaring dat je bepaalde problemen begint te snappen en kan plaatsen en je weet waarnaar te zoeken.
Een simpel voorbeeldje:
Stel dat je een mono-signaal op je stereo installatie laat horen (met een mono-signaal bedoel ik dat uit beide speakers exact hetzelfde geluid uit komt).
Nu ga je mooi in het midden zitten en regel je je balans zodanig dat er exact hetzelfde niveau uitkomt op de plaats waar je zit.
Auditief: dat geluid komt blijkbaar van overal en nergens.
Nu zet je één van beide luidsprekers iets sterker dan de andere (met je balans), gaat terug op dezelfde plaats zitten en het lijkt dat de luidspreker die het stilst staat gewoon niet meer bestaat, en je hoort het geluid heel duidelijk van de luidste speaker komen. Je krijgt een zeer duidelijk gevoel van richting.
Voor je gehoor bestaat er slechts nog één geluidsbron: dat is die luidste speaker....
Stel nu dat we dit als een stoorbron beschouwen ....
We gaan die éne luidspreker, die we horen als hinderbron, isoleren met een kast met een isolatiewaarde van 30 dB (ik gebruik hier zomaar wat fictieve waarden).
Wat is het resultaat? Die omkaste luidspreker is gehoormatig verdwenen, maar plots is die andere, stillere luidspreker daar ...... die maar een paar dB minder geluid maakte.
Je gehoor en je hersenen hebben dus een bepaalde manier om bronnen te lokaliseren (gaat wel veel verder dan dat) en andere bronnen te verwaarlozen of onderdrukken.
Om nu te weten wat andere muren wel of niet aan geluid afstralen, gebruik je eigenlijk een manier waarop we als kind ook onze ouders of wie ook afluisterden als we vermoedden dat voor ons belangrijke dingen aan de orde waren.
Je drukt een glas met de holle kant tegen de muur, drukt je oor tegen dat glas, houdt met een vinger van je vrije hand je andere oor dicht, en je luistert zo naar het geluid dat de muur afstraalt.
En kom nu niet vertellen dat jij veel braver was .........
Ik weet het trouwens OOK maar van horen zeggen ......
Nu is een houten blokje in plaats van dat glas een betere manier (dat glas kan meer eigen tonen of kleuring veroorzaken).
Zo hoor je duidelijk welk geluid er op die muur zit. Inzake niveau kan je dit vergelijken op verschillende plaatsen en muren, en door je andere oor meer of minder af te sluiten met je vinger herken je ook in hoever het luchtgeluid in die ruimte inzake soort geluid klopt met hetgeen je op die muur hoort. Je hoort of dat overeenkomt, die muur hoofdzakelijk verantwoordelijk is voor het laag, het hoog, wat ook ......
Je moet er rekening mee houden (gevoelsmatig) dat zelfs wanneer een wand een iets stiller niveau laat horen dan een andere wand, dat wanneer die beduidend groter van oppervlakte is dat die in verhouding meer geluid zal afstralen. Dus een iets lager niveau kan terug geneutraliseerd worden door een grotere oppervlakte.
Die niet-scheidingswanden zullen dus vermoedelijk wel wat stiller zijn (afhankelijk omstandigheden, we praten hier over koppelingsdemping) maar zijn (normaal/vaak) in verhouding, in hun totaliteit ook beduidend groter dan de scheidingswand.
Dus je speelt doktertje op je wanden.
Nu bestaan hier professionele dingen voor ook (soort gespecialiseerde stethoscoop gevoelig voor dergelijke trillingen). Akoestici gebruiken dat, maar OOK garagisten gebruiken zoiets om naar de bron van een probleem te zoeken als een motor, of wat ook, gek doet. Dus de stethoscoop die we allen kennen van onze doktersbezoeken bestaat ook in aangepaste versies voor andere beroepen.
Dat vervangt geen nauwkeurige metingen, maar kan zéér behulpzaam zijn.
Door (grappige) beroepsmisvorming, heb ik vaak de neiging om dingen af te tasten met de toppen van mijn vingernagels, om mogelijke trillingen waar te nemen.
Zo ken ik een studio engineer die zei dat het mijn schuld is dat hij de laatste 10 jaar ook overal gaat aan voelen .......
Het houten blokje is de "huis en tuin" versie van zo'n stethoscoop.
Linda
Geplaatst: Za Mrt 05, 2011 4:38 pm
Onderwerp:
Eric Desart schreef:
zoek forum af naar "houten blokje", waarmee je op een relatief primitieve maar soms effectieve manier een idee kan krijgen over de bijdrage tot het stoorgeluid van de diverse wanden (+vloer en plafond).
Eric hier is niet zoveel over te vinden ,je schreef er wel 2 maal eerder over maar geen goede uitleg
hoe dat precies werkt.
Misschien kan je het nog even uitleggen voor Freddy en alle andere lezers.
M'n Firefox geeft problemen en is traag ,snap er niks van en m'n PCbroer zit nog een maand in NZ.
Eric Desart
Geplaatst: Za Mrt 05, 2011 2:00 pm
Onderwerp:
Dat is al een heel onderzoek om dit alles juist te vergelijken.
Het probleem bij jou is niet direct de individuele kwaliteit van de diverse toepassingen (de meeste zijn behoorlijk doeltreffend), maar het feit dat contactgeluid overal op zit.
Jouw conclusie inzake contactgeluid is vermoedelijk juist.
Dit wil zeggen dat dit geluid bij jou afgestraald wordt, niet alleen door de scheidingswand, maar ook door je vloer, haakse wanden en plafond.
Het behoort tot de psychoakoestiek dat jij die scheidingswand als hoofdzakelijke dominante bron aanvoelt.
Best mogelijk dat de som van die andere wanden, plafond en vloer maar een paar dB's lager ligt.
Dit betekent dat bij een isolatie van die scheidingswand met bijvoorbeeld 20, zelfs 30 dB, dat je uiteindelijke totaalwinst slechts een paar dB kan zijn.
Dit leidt niet zelden tot frustraties wanneer mensen zich laten verleiden tot het isoleren van woningscheidende wanden op basis van dergelijke isolatierapporten, niet zelden hiertoe verleid door leveranciers of uitvoerders.
Bij contactgeluiden is het vaak efficiënter en belangrijk goedkoper om het probleem aan de bronzijde aan te pakken. Dit veronderstelt wel verregaande medewerking van de buur.
Kijk bijvoorbeeld ook hier eens naar:
http://www.geluidforum.nl/viewtopic.php?p=3080#3080
en zoek forum af naar "houten blokje", waarmee je op een relatief primitieve maar soms effectieve manier een idee kan krijgen over de bijdrage tot het stoorgeluid van de diverse wanden (+vloer en plafond).
Zolang je hier geen zicht op hebt zijn potentiële kwaliteitsverschillen tussen diverse voorzetwandprincipes ondergeschikt.
Dergelijke metingen in laboratoria onderzoeken in hoever dergelijke oplossingen een verbetering kunnen brengen MET UITSLUITING VAN ALLE NEVENWEGEN, die in een situatie zoals jij beschrijft een behoorlijke dominante rol kunnen spelen.
Het is een beetje alsof je een schakel van een ketting versterkt in de hoop dat hierdoor je ketting als geheel sterker wordt. Je moet hier dus eerst een idee krijgen wat de relatieve bijdrage is van de diverse ruimtebegrenzingen, wat voor een leek ter zake geen eenvoudige taak is.
En om dit echt goed en exact te doen is dat zelfs voor een pro geen eenvoudige zaak. Dus vaak wordt empirisch gewerkt en gebaseerd op ervaring.
Freddy
Geplaatst: Vr Mrt 04, 2011 7:24 pm
Onderwerp: Storende contactgeluiden buren. Welke van deze oplossingen?
We zijn verhuist naar een woning dat gebouwd is in 1969. Dit zijn vroeger sociale woningen geweest. Het is dus een woonwijk waarvan de woningen op dezelfde wijze gebouwd zijn.
In onze slaapkamer (op een eerste verdiep) die grenst aan de slaapkamer van de buren horen wij de buren:
- rondlopen (waarschijnlijk op een laminaat)
- deuren openen en sluiten op het eerste verdiep
- schuifdeur van hun kast in de slaapkamer
Dit zijn contactgeluiden als ik goed gelezen heb. In 1969 hebben ze volgens mij voor de vloer en het plafond (boven dit plafond is een niet hoge zoldering) betonplaten gebruikt (denk ik toch omdat de geluiden zo goed hoorbaar zijn), die denk ik doorlopend zijn naar de naastgelegen woning(en). Op deze manier worden de geluiden nog versterkt denk ik.
Ik denk in de slaapkamer een wand tegen de binnenmuur te plaatsen om deze geluiden zoveel mogelijk te dempen.
Ik heb dit (
http://www.geluidforum.nl/viewtopic.php?t=1008
) al eens gelezen maar daar snap ik niets van.
Ik dacht aan Gyproc Soundblock (
http://www.soundblock.be/intro2nl.html
). Technische gegevens en Rw waarden:
http://www.gyproc.be/webobjbpb/PIBFIP/PIB%20SoundBlock%20NL.pdf
Nog info:
http://www.soundblock.be/pdf/SoundBlock-voorzetwanden.pdf
Van Fermacell weet ik niet of deze beter zijn, en heb ik deze info gevonden:
http://www.xella.be/downloads/bel/BROCHURES/FERMACELL_Constructies_voor_wanden%2C_plafonds_en_vloeren_02-2009.pdf
Op pagina 18 (punt 3.
spreekt men van voorzetwanden. Maar op pagina 4 (vanaf punt 3.1) zijn dit volgens mij ook voorzetwanden. Of niet?
Kan iemand mij ook zeggen welke de beste geluidsisolatie biedt (Fermacell of Soundblock)? Want al die technische gegevens zeggen mij weinig.
Of is het beter om isolatie tegen de muur te plaatsen en dan hiertegen een muurtje te metselen?
Als iemand een betere keuze heeft dan deze merken, of betere oplossingen mag dit mij natuurlijk ook meegedeeld worden.
Ik heb ook iets gelezen over Rigidur Floor platen van Gyproc (
http://www.gyproc.be/gyproc/producten/platen/rigidur-platen/rigidur-floor-platen/nl
).
Dit zou ook wat geluidisolerend zijn. Maar als je de E 30 MW (
http://www.gyproc.be/webobjbpb/dossiers_pdf/Rigidur%20E%2030%20MW%20NL.pdf
) neemt heb je al een dikte van 3 cm. Als je hier dan nog eens een (vinyl)laminaat oplegt heb je een verhoging van misschien 4 cm.
Als mijn vloer in de slaapkamer zou hoger worden wil dit dus zeggen dat ik al mijn vloeren op het eerste verdiep (slaapkamer, wc, badkamer) zou moeten verhogen. En van de onderkant van de deuren dus ook een stuk zou moeten verwijderen.
Ik weet niet of dit een vereiste is als de vloer en plafond betonplaten zouden zijn.
Heeft er ook al iemand van Pan Terre (
http://www.ecologischbouwen.be/geluidsisolatie.htm
) gehoord?
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group.