Adverteerders
EASY NOISE CONTROL
#wijzijnakoestiek
Akoestiek en Geluidsisolatie
FAQ
ZOEKEN
Gebruikers
Registreer (NIET verplicht!)
Profiel
Inloggen
Geluidforum.nl forum index
->
In het huis
Plaats reactie
Gebruikersnaam
Onderwerp
Gastcode
Voer
"5ca40"
in om uw gast-bijdrage te plaatsen
Bericht
Emoticons
Meer emoticons
Letter kleur:
Standaard
Donkerrood
Rood
Oranje
Bruin
Geel
Groen
Olijf
Cyaan
Blauw
Donkerblauw
Indigo
Violet
Wit
Zwart
Letter grootte:
Heel klein
Klein
Normaal
Groot
Erg groot
Sluit tags
[quote="muchall"]Hoewel ,dit een oude discussie is, wil ik toch nog een paar zaken ophelderen. Ik ben akoestisch adviseur en voorzitter van een landelijke Normcommissie over contactgeluidreductie van vloerbedekkingen. De contactgeluidreductiue van een ondervloer wordt gemeten volgens een beoordelingsrichtlijn ( was TNO, is nu de TUV, wordt de NTA 5098 ) en volgens een wereldwijde meetnorm.() was ISO 140-8 en is nu ISO 10140. De ondervloer moet gemeten worden met een standaard kliklaminaat van 8 mm. De uitkomst wordt gegeven in een `delta Lw en een delta Llin. De delta Llin ligt meestal 11 dB, soms 10 dB lager dan de delta Lw. dus de 23 dB van Timbermate heeft een deltaLlin van 12 dB. Dat is 1 dB meer dan de meeste andere ondervloeren. Dus een redelijk goede ondervloer. ( op beton ) Een andere eigenschap is het zgn reflectiegeluid, dat je zelf hoort als je over het laminaat hoort. Als het dof klinkt, lijkt het laminaat zwaar en dik/ duur/ Als het hol klinkt, klinkt het licht/goedkoop. De kunst is dus een goedkope ondervloer te maken waardoor het laminaat zwaar en duur klinkt. Net als bij het slaan van een autodeur. Hiervoor is een nieuwe internationale norm gemaakt dat dit soort ontwikkelingen in gang zet. Het kan zijn dat Timbermate een goede klank geeft en daardoor klinkt als een massieve houten vloer. Een laminaat dat direct op beton is geplakt klinkt natuurlijk ook niet hol, maar massief.[/quote]
Opties
HTML is
AAN
BBCode
is
AAN
Smilies staan
AAN
Schakel HTML uit in dit bericht
Schakel BBCode uit in dit bericht
Schakel smilies uit in dit bericht
Indien je de code niet kan lezen of blind of slechtziend bent, neem dan contact op met de
Administrator
.
Bevestigingscode: *
Voer de code in exact zoals je die ziet. Let op hoofdletters, een nul heeft een diagonale lijn.
Tijden zijn in GMT + 2 uur
Ga naar:
Kies forum
Bedrijfsmatig
----------------
Geluid op de werkplek
Geluid naar de omgeving
Particulier
----------------
In het huis
Om het huis
Hobby en vrije tijd
Geluid en Geluidregelgeving
----------------
Akoestiek
Expert-forum
Forumgerelateerd
----------------
Informatie over dit forum
Off Topic
Feedback
Onderwerp
Auteur
Bericht
muchall
Geplaatst: Do Feb 16, 2017 6:03 pm
Onderwerp: Timbermate Exeell
Hoewel ,dit een oude discussie is, wil ik toch nog een paar zaken ophelderen. Ik ben akoestisch adviseur en voorzitter van een landelijke Normcommissie over contactgeluidreductie van vloerbedekkingen.
De contactgeluidreductiue van een ondervloer wordt gemeten volgens een beoordelingsrichtlijn ( was TNO, is nu de TUV, wordt de NTA 5098 ) en volgens een wereldwijde meetnorm.() was ISO 140-8 en is nu ISO 10140.
De ondervloer moet gemeten worden met een standaard kliklaminaat van 8 mm.
De uitkomst wordt gegeven in een `delta Lw en een delta Llin. De delta Llin ligt meestal 11 dB, soms 10 dB lager dan de delta Lw. dus de 23 dB van Timbermate heeft een deltaLlin van 12 dB. Dat is 1 dB meer dan de meeste andere ondervloeren. Dus een redelijk goede ondervloer. ( op beton )
Een andere eigenschap is het zgn reflectiegeluid, dat je zelf hoort als je over het laminaat hoort. Als het dof klinkt, lijkt het laminaat zwaar en dik/ duur/ Als het hol klinkt, klinkt het licht/goedkoop. De kunst is dus een goedkope ondervloer te maken waardoor het laminaat zwaar en duur klinkt. Net als bij het slaan van een autodeur. Hiervoor is een nieuwe internationale norm gemaakt dat dit soort ontwikkelingen in gang zet. Het kan zijn dat Timbermate een goede klank geeft en daardoor klinkt als een massieve houten vloer. Een laminaat dat direct op beton is geplakt klinkt natuurlijk ook niet hol, maar massief.
Eric Desart
Geplaatst: Vr Mrt 09, 2012 11:44 pm
Onderwerp: Re: Timbermate excel
Johan77 schreef:
EEN van de ergernissen die ik heb bij laminaat, is het geluid. Timbermate Excel is een van de weinige ondervloeren die laminaat laat klinken als hout. Timbermate Excel is geschikt om als ondervloer te gebruiken in een appartement OP EEN EGALE BETONNEN VLOER!!!!
23dB is exact het zelfde als 10dB, echter andere meetmethode....
Wil je dit nu ook allemaal eens EXACT uitleggen op een begrijpbare en exacte manier. Zo klinkt dit alles als een hoop flauwe kul.
Ik zit en leef dag in dag uit op laminaat dat op de goedkoopste ondervloer schuimfolie ligt die je kan krijgen en die ligt rechtstreeks op beton (ligt hier niet in functie van geluidsisolatie, beneden mij woont niemand). Over wat klank heb jij het nu? Er is letterlijk niets dat mij ergert aan de neutrale, helemaal niet het minstens storende klank van mijn vloer.
En de klank van hout is hoofdzakelijk bepaald door zijn montagemethode.
Johan77
Geplaatst: Vr Mrt 09, 2012 9:59 pm
Onderwerp: Timbermate excel
Ik weet dat dit een hele oude discussie is maar aangezien deze in Google vrij hoog staat wil ik toch reageren.
Sorry voor de komende Capslock...
Ik heb in het verleden bij een tapijt en laminaat specialist gewerkt, en om eerlijk te zijn heb ik een gloeiende hekel aan de meeste (gebrek aan!!) kwaliteiten laminaat. Ik hou van hout, tapijt en PVC.
EEN van de ergernissen die ik heb bij laminaat, is het geluid. Timbermate Excel is een van de weinige ondervloeren die laminaat laat klinken als hout. Timbermate Excel is geschikt om als ondervloer te gebruiken in een appartement OP EEN EGALE BETONNEN VLOER!!!!
23dB is exact het zelfde als 10dB, echter andere meetmethode....
Voor houten vloeren Redupax plus
Eric Desart
Geplaatst: Do Apr 21, 2011 11:22 am
Onderwerp:
JDE,
Wat zin heeft zo'n test, wanneer je die ondervloer gedurende de meting gebruikt als een soort tapijt, maar hij eigenlijk bedoeld is als ondervloer?
Dus je zet je hamerapparaat rechtstreeks op die schuimrubberen mat maar gelijktijdig vertelt
timbermate
>>
Uit:
http://www.timbermate-excel.nl/
Quote:
De beste rubberen ondervloer met van dit moment
op de begane grond. Wilt u een zo min mogelijk loopgeluid dan gebruikt u Timbermate Excel.
Voor laminaat lamel en houten vloer.
Ook geschikt voor vloer verwarming.
Zo logisch is die relatie tussen het een en ander niet en is zeer afhankelijk van de drukverdeling van de bovenlaag (bepalend in functie van massa t.o.v. dynamische stijfheid tussenlaag).
Eigenlijk zegt die 23 dB weinig over de functie. Ik zeg niet dat dit geen goede mat is of zou zijn, maar die getallen tonen voor mij zeer weinig aan (en ik ken deze akoestische normen).
Een goede meting is een meting die een constructie meet EN duidelijk beschrijft zoals ze ook standaard/normaal in praktijk toegepast zal worden.
JDE
Geplaatst: Do Apr 21, 2011 9:37 am
Onderwerp: 23 dB Timbermate Excel
Voor wat het product Timbermate Excel betreft wil ik u graag meegeven dat de 23dB test werd gedaan zonder laminaat erbovenop wat dus helemaal niet representatief is voor appartementen waar een 10 dB richtlijn voor bestaat.
Zware matten zijn met uitzondering van 1 of 2 enkele niet geschikt voor het plaatsen in aopartementen omdat ze slecht een geluidsreductie geven van 18-20 dB delta LW wat dus nagenoeg zeker geen 10 dB delta Lin kan geven. Deze producten gaan voor loopgeluidsreductie, m.a.w. voor het eigen comfort en niet dat van de buurman onder u.
Eric Desart
Geplaatst: Vr Dec 31, 2010 3:32 pm
Onderwerp:
Geluidforum schreef:
Volgens die eerste site (leuke beweringen trouwens aldaar) is dit materiaal voor toepassing op de begane grond
Maakt dat verschil? Ik zie dat hier een extra damp of vochtscherm is.
Met wat verder zoeken, heb ik het gevoel dat het hier een degelijk materiaal betreft (soort sponsrubber).
Dit is een vreemde opmerking:
Quote:
De zware rubberen ondervloer perst alle lucht weg en voert het geluid af naar onderen.
Maar maakt niet veel uit. Ik denk dat dit gewoon een degelijke mat is.
Maar het zou wel leuk zijn wat meer technische, akoestische en inhoudelijke informatie van die verschillende types te zien, in hoever dit alles wel of niet belangrijk is en hoe prijs/kwaliteit is.
Het effect is gerelateerd aan de inzakking en tijd van de drukopbouw. Als je zo'n materialen in je handen kan hebben kan je gevoelsmatig al een idee hebben.
Ik heb hier thuis zo'n polypropyleen onderleglaag onder zo'n laminaat. Ik schat zo'n 3 à 4mm.
Echt van dat standaard goedje. Ondergrond = beton/chape. Dit ligt hier niet om akoestische redenen. Onder mij zijn kelders die nooit echt heel koud zijn. Het ligt hier om thermische redenen (ik loop geregeld op kousevoeten) en tegelijk om te beletten dat korrels op het beton het laminaat kunnen beletten mooi vlak te liggen.
Dit materiaal heeft echter wel iets grappig.
Dat is van dat geslotencellig polypropyleenschuim. Rond de deuropening wordt deze vloer het meest belopen. Ik ben nogal (bescheiden uitgedrukt) zwaar. Met bepaalde schoenen, en typisch in de buurt van de deur (straal een paar meter) plopt dit schuim (ontploffen luchtcelletjes zoals wanneer je de bubbels van zo'n bubbelinpakplastiek kapot knijpt) bij het belopen.
Aangezien dit miljoenen celletjes zijn kan ik hier nog wel jaren mee doen.
Het gekke is dat dit niet over de ganse vloer gebeurt (reeds bewust uitgeprobeerd).
Het wijst er wel op dat zo'n geslotencellig polypropyleenschuim bij een relatief slechte drukverdeling als zo'n dun laminaat in kritische omstandigheden niet de meest ideale oplossing is.
Ik heb er geen last van (heeft soms zelfs iets grappig), maar in een studio zou dat behoorlijk ergerlijk kunnen zijn (regelmatig van die hoorbare plop/knettergeluidjes).
Geluidforum
Geplaatst: Do Dec 30, 2010 4:54 pm
Onderwerp:
Eric Desart schreef:
Heb even wat opgezocht om te weten over wat dit ging:
http://www.timbermate-excel.nl/
En hier vindt je wat types:
http://ondervloeren.laminaat.nu/
Maar nog geen metingen gevonden, waardoor ik niet weet hoe degelijke dingen zich verhouden.
Volgens die eerste site (leuke beweringen trouwens aldaar) is dit materiaal voor toepassing op de begane grond
Eric Desart
Geplaatst: Do Dec 30, 2010 12:51 pm
Onderwerp:
Heb even wat opgezocht om te weten over wat dit ging:
http://www.timbermate-excel.nl/
En hier vindt je wat types:
http://ondervloeren.laminaat.nu/
Maar nog geen metingen gevonden, waardoor ik niet weet hoe degelijke dingen zich verhouden.
madusa
Geplaatst: Do Dec 30, 2010 11:19 am
Onderwerp: timbermate
Hallo,
Deze ondervloer heeft geen TNO 10dB Keuring.
Er is een europese keuring en een nederlandse keuring.
De 23 db staat voor de europese keuring.
In Nederland is hij niet gekeurd en dus alleen geschikt voor benedenverdiepingen en eensgezinswoningen.
Een andere keuze is zo te maken.
Een website die alleen maar ondervloeren verkoopt dus de juiste keuze altijd aanwezig.
SPAM! Lees hier hoe op dit forum uw site onder de aandacht van onze bezoekers kan worden gebracht
Hans
Geplaatst: Za Jan 02, 2010 10:10 am
Onderwerp: Timbermate Excel ondervloer in appartement
Ik ga een laminaat vloer laten leggen in mijn appartement. De winkel waar ik deze wil kopen beveelt me de Timbermate Excel ondervloer aan. Deze vloer heeft een zeer goede demping van 23db in de woonruimte. Wat ik me echter afvraag is of deze ondervloer wel voldoende demping heeft naar de onderburen.
Heeft iemand ervaring met deze ondervloer in een appartement?
Dank,
Hans
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group.